Flere i folkeskolen

Med alliancen præsenteres en række konkrete initiativer, der alle har til formål at forbedre folkeskolen.

På landsplan vælger flere og flere elever og forældre folkeskolen fra til fordel for en fri-eller privatskole. Ifølge alliancens parter er dette en udfordring for den samlede grundskole, da folkeskolen bør og skal være det naturlige førstevalg.

Derfor er København, Aarhus, Odense og Aalborg kommune gået sammen med foreningen Danske Skoleelever om alliancen ’Flere i Folkeskolen’, der, som navnet antyder, har til formål at få flere elever og forældre til at vælge folkeskolen. Alliancen består af en række konkrete initiativer, der alle har til formål at forbedre folkeskolen og gøre folkeskolen til et attraktivt førstevalg. Samtidig opfordrer alliancen til, at politikerne på Christiansborg også skrider til handling. Alliancen bliver underskrevet fredag den 15. juni på folkemødet på Bornholm til den store rådmandsdebat i Skoletinget (J15) på Kæmpestanden kl. 10:30-11:30.

Skævvridning i grundskolen

I Danske Skoleelever er man meget opmærksom på udviklingen, hvor flere elever og forældre vælger folkeskolen fra:  
”Baggrunden for ’Flere i Folkeskolen’ er, at vi og de fire største kommuner, alle ser en udfordring med at der på landsplan er flere og flere der fravælger folkeskolen og tilvælger fri- eller privatskolerne. Det skaber simpelthen en skævvridning i grundskolen. Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg” udtaler formand for Danske Skoleelever Jakob Bonde Nielsen.

”Flere og flere fravælger folkeskolen og tilvælger fri- eller privatskolerne. Det skaber simpelthen en skævvridning i grundskolen. Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg.”
Jakob Bonde Nielsen, formand for Danske Skoleelever

Et af de initiativer, alliancen vil arbejde med er, at man skal styrke udskolingerne ved at udbrede tonede linjer og brugen af valgfag. Jesper Christensen børn- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune udtaler:
”I København kan vi se, at især elever i de ældre klasser fravælger folkeskolen, og derfor har vi afsat 220 mio. kr. til at gøre udskolingen mere attraktiv. Vores ambition er, at kvaliteten i undervisningen skal være endnu bedre, så eleverne bliver så dygtige, som de kan. Vi skal også have flere elever godt i gang med en ungdomsuddannelse. Det gør vi blandt andet med nye forløb i naturfag, talentcamps, flere tecfag på skemaet, flere praktikforløb og et endnu tættere samarbejde med ungdomsuddannelserne.” 

Kraft, styrke og stålsathed

Thomas Medom, som er Rådmand for Magistratsafdelingen for Børn og Unge i Aarhus kommune, tilføjer:
”I alliancen ønsker vi i langt højere grad at fremhæve det gode i folkeskolen. Det skal blandt andet ske ved et endnu bedre samarbejde mellem dagtilbud og skole. Vi vil vise den kraft, styrke og stålsathed folkeskolen rummer for at skabe de bedste forudsætninger for børn, forældre og for fællesskabet”

”Vi vil vise den kraft, styrke og stålsathed folkeskolen rummer for at skabe de bedste forudsætninger for børn, forældre og for fællesskabet.”
Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune

I Alliancen opfordrer man politikerne på Christiansborg til også at tage et ansvar. Det forklarer Susanne Crawley Larsen, der er Børn- og Ungerådmand i Odense Kommune:
“Det Danmark vi alle elsker er skabt af mennesker, der har gået i folkeskole. Danske Skoleelever og kommunerne kan meget i fællesskab, men ikke alt. Vi ønsker, at landspolitikerne kigger nærmere på det beløb, kommunerne skal betale til fri- og privatskolerne. Vi ønsker undersøgt, om det er en rimelig måde, hvorpå det udregnes” 

Folkeskolen gør en forskel

Alliancen ”Flere i Folkeskolen” lægger ligeledes op til, at alle bør være bedre til at tale folkeskolen op. Tina French Nielsen, som er rådmand for skoleforvaltningen i Aalborg kommune, siger:
”Det er afgørende, at vi sikrer, at vores fælles folkeskole har et godt ry, for folkeskolen ér god. Vi er bare nødt til at blive bedre til at udbrede de gode historier og eksempler, der er ude på skolerne i forvejen, for vi har nogle utrolig dygtige voksne og børn, som virkelig gør en forskel for sig selv og andre derude”

Kontaktoplysninger:

  • Jakob Bonde Nielsen formand for Danske Skoleelever: 60402091
  • Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge Aarhus kommune: 27 51 79 61