Der er andet i livet end karakterer

Det årlige karakterræs i folkeskoler, gymnasier og videregående uddannelser er indledt. Men tag lige og træk vejret. Dybt. For selv om det skulle smutte med de tyske verber, Asiens floder eller geometrien, så går verden altså ikke under. Sådan lyder opfordringen fra Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus, til de mange unge, som sidder og knokler med eksaminerne.

”Ro på. Der er andet i livet end karakterer. Jeg - og mange med mig - har også fået dårlige karakterer og dumpet en eksamen undervejs. Selvfølgelig skal man gøre sig umage, men din fremtid og hele verden afhænger ikke af hvilke karakterer, du får ved prøverne,” siger Thomas Medom.

Thomas Medom peger samtidig på det massive forventningspres, som unge er udsat for. Et pres, der ifølge rådmanden er medvirkende til, at antallet af børn og unge med angst, depression, diagnoser og stress stiger voldsomt i disse år.

”I unge skal jo nærmest vælge retning, uddannelse og karriereforløb, før I har fundet ud af, hvem I selv er. I skal være hurtigt færdige, I får karakterbonus, hvis I lykkes, og I skal ud på arbejdsmarkedet, hvor der er brug for jer. Mit budskab til jer er: Giv tid, få lidt ro på. Livet ligger foran jer. Der er masser af muligheder, og masser af veje til at få det bedste ud af livet. Og de forsvinder ikke, hvis det glipper ved eksamensbordet,” siger Thomas Medom, der også ser en politisk opgave i nutidens pres på unge.

”Vi politikere bør gøre, hvad vi kan, for at slække lidt på speederen fra karakterracet og stoppe med at pace børn og unge frem til alt for tidlige karrievalg. Det skylder vi,” siger Thomas Medom.

Yderligere oplysninger:
Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, 27 51 79 61