Medom standser nationale test i Aarhus

Børne- og Undervisningsministeriet har netop meddelt Aarhus, at elever på 28 ud af 48 folke- og specialskoler er udtrukket til at gennemføre nationale tests i dette forår. På otte skoler skal alle elever gennemføre, på 20 skoler er det udvalgte årgange.

Alle andre skoler og elever friholder Thomas Medom for testene.

”De nationale tests er blevet hakket til plukfisk i en evaluering, de er blevet mødt af kolossal kritik fra lærere og andre eksperter, og de er blevet beskyldt for at påvirke den pædagogiske praksis i meget negativ retning. Det burde være nok til at vente til noget nyt og bedre er på plads. Men at ministeriet så ovenikøbet vil knalde de nationale tests lige ned oveni en corona-krise, hvor børn og forældre knokler for at hænge i derhjemme, det er næsten uartigt. Som varslet sætter jeg de nationale tests i bero for så mange elever som muligt. De skal ikke gennemføre testene,” siger Thomas Medom.

Beslutningen er mulig efter en ændring af Folkeskoleloven vedtaget i Folketinget 24. marts. Den nye lov træder i kraft 14. april og giver rådmanden mulighed for at træffe beslutning om at skrinlægge testene i dette forår.

”Regeringen siger på den ene side selv, at tests ikke virker, at vi skal have noget nyt. Med den anden hånd vil de udsætte elever fra mere end halvdelen af skolerne i Aarhus for obligatoriske tests. Det er svært at få til at give mening, ikke mindst i den aktuelle situation. Jeg hører, at børn og forældre er pressede nok med at gennemføre fjernundervisning og få hverdagen til at hænge sammen i en corona-tid,” siger Thomas Medom.

De nationale test skal enten gennemføres inden den 30. april 2020, eller i den såkaldte fraværsperiode. Fraværsperioden er aktuelt fastsat fra den 18. maj til og med den 4. juni 2020. Børne- og Undervisningsministeriet oplyser desuden, at de løbende vurderer mulige ændringer af testafholdelse pga. den aktuelle situation med midlertidige skolelukninger.

Yderligere oplysninger

  • Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, mobil 2751 7961