Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Store besparelser på vej i Børn og Unge

Borgmesteren har netop fremsendt sit forslag til Aarhus Kommunes budget for perioden 2023-2026. Forslaget danner rammen for de kommende budgetforhandlinger i byrådet. Som ventet er der lagt op til massive besparelser på tværs af hele kommunen.

31. aug. 2022
  • Læs op

Indhold

    Allerede tidligt på sommeren, da KL og regeringen fremlagde deres aftale om kommunernes økonomi, stod det klart, at budgetplanlægningen for de kommende år i Aarhus Kommune vil handle mest om at lukke huller. Det bærer budgetforslaget fra borgmesteren også præg af. Den stramme økonomiaftale, samt en hensigt om at prioritere hhv. det specialiserede socialområde, sundhedsområdet og inklusion af børn i skoler og dagtilbud samt andre indsatser, gør, at der er behov for at gennemføre årlige besparelser på 312 mio. kroner for at opnå et budget i balance. 

    For at begrænse konsekvenserne for serviceniveauet og de mest borgernære ydelser i kommunen, lægger budgetforslaget samtidig op til en række tiltag, der bringer behovet for besparelser ned på i alt 229 mio. kroner årligt. Heraf skal omkring 80 mio. kroner findes i Børn og Unges budget. Herudover skal der fortsat implementeres effektiviseringer (det såkaldte fællesbidrag) årligt. For Børn og Unge udgør beløbet ca. 19 mio. kr. årligt.

    Det ærgrer rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom, som mener, der er brug for investeringer i velfærden, ikke besparelser.

    Vi står over for store udfordringer på børne- og ungeområdet de kommende år. Antallet af børn og unge med diagnoser og store udfordringer i hverdagen stiger fortsat voldsomt. Det presser børnene og de unge, og det presser deres forældre og de mange pædagoger, lærere og ledere, som hver dag skal tage hånd om alle børn og unges trivsel og læring. Jeg ser det som en bunden opgave at få vendt udviklingen. Samtidig er indeklimaet på flere folkeskoler for dårligt, og vi mangler pædagoger og lærere – nu og i særdeleshed i fremtiden. Hvis ikke vi gør det, der er behov for, står vi med endnu større problemer inden for få år,” siger Thomas Medom.

    Som et af tre områder, der skal prioriteres økonomisk, foreslår borgmesteren, at arbejdet med at skabe bredere børnefællesskaber tilføres 55 mio. kroner årligt. Pengene skal gå til realiseringen af de løsningsforslag, som Børn og Unges analyse af bredere børnefællesskaber peger på. Det gælder bl.a. tidligere indsats gennem PPR, udbredelse af NEST og et bedre og bredere samarbejde om børn med særlige behov. I analysen, som blev bestilt af byrådet ved sidste års budgetforhandlinger, er det beskrevet, at realiseringen af samtlige forslag kræver ca. 70 mio. kroner. I de kommende budgetforhandlinger står partierne derfor nu over for at skulle vælge, hvilke dele af specialområdet, der skal prioriteres.

    Herudover har Børn og Unge behov for godt og vel 30 mio. kr. til udbygning af kapaciteten i de såkaldte §32-dagtilbud, så Aarhus Kommune kan overholde lovkravet om pladsgaranti til børn med behov for ekstra støtte i et specialdagtilbud. Dertil kommer, at skolernes betalingsbudget til specialundervisning er presset af den voldsomme og forventeligt fortsatte stigning i antallet af elever, som henvises til specialundervisning. Lader vi det udelukkende være op til skolerne selv at finde midlerne til at hjælpe de elever, som har allermest brug for støtte, vil det få konsekvenser for andre dele af vores folkeskole.

    Budgetforslaget vil gøre det vanskeligere at løfte vigtige velfærdsopgaver – at sikre god trivsel, læring og udviklingsmuligheder for alle børn og unge. Skærer vi endnu dybere, taber vi på den lange bane, både menneskeligt og økonomisk,” siger Thomas Medom, som er uforstående overfor, at der tilsyneladende ikke kan skabes flertal i byrådet for en beskeden stigning i kommuneskatten.

    ”Det er mig en gåde, at vi med en af landets laveste kommuneskatter ikke kan finde flertal for selv en beskeden skattestigning i Aarhus Kommune. I stedet står vi overfor massive besparelser,” siger Thomas Medom og understreger, at han har tænkt sig at holde fast i, at det også er nødvendigt at kigge på indtægtssiden.

    Han understreger i samme ombæring, at 0-6 års-området er omfattet af lovpligtige minimumsnormeringer og derfor skal holdes ude af forhandlingerne.

    ”Vi skal leve op til lovkravet om minimumsnormeringer. Derfor er det nødvendigt at friholde 0-6-års-området. Besparelserne skal findes indenfor Børn og Unges samlede budget. Hvis ikke vi skal trække tæppet helt væk under de aarhusianske folkeskoler, er vi nødt til at finde en anden tilgang til, hvordan vi fordeler besparelserne mellem områderne end bare afdelingernes budgetstørrelse,” siger Thomas Medom.

    Læs borgmesterens budgetforslag

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61