Gå til hovedindhold

Thomas Medom: Deprimerende økonomiaftale mellem regeringen og KL

Regeringen og Kommunernes Landsforening blev i går enige om en aftale for kommunernes økonomi for 2023. Der er lagt op til store besparelser på anlægsområdet, og der dækkes ikke ind for de voksende udgifter til mennesker med særlige behov og handicaps. Ikke det der er brug for, hvis man spørger rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom.

09. jun. 2022
  • Læs op

Indhold

    Et markant mindre anlægsbudget betyder, at Aarhus Kommune, ligesom landets øvrige kommuner kan forvente i den kommende tid at skulle finde projekter, der kan udskydes. Børnehaver, som ikke skal bygges, så kapacitetsudfordringer håndteres, skoler som ikke skal udbygges og moderniseres, så indeklima og læringsmiljøer fremstår tidssvarende.

    Med den nye aftale bliver det sværere at skabe gode vilkår for udvikling og trivsel for børn og unge i Aarhus Kommune. Det er ikke den vej, jeg har lyst til, at vi skal gå. Men det er den vej, vi risikerer at blive tvunget ned ad,” siger Thomas Medom og uddyber på hvilke konkrete områder, økonomiaftalen kan ende med at gøre rigtig ondt for børn og unge i Aarhus Kommune.

    Gamle vuggestuer, børnehaver og skoler, som trænger til ud- og ombygning, risikerer at stå hen, og vigtigst af alt, risikerer vi, at vi ikke kan tilbyde det stigende antal børn og unge i mistrivsel den hjælp, de har behov for. Flere og flere børn og unge får diagnoser og har behov for ekstra støtte i hverdagen. Med denne aftale bliver det sværere at opretholde og etablere de nødvendige tilbud hele børneområdet har behov for.” siger Thomas Medom.

    Rådmanden fastslår samtidig, at hvis vi skal opretholde et nogenlunde serviceniveau på specialområdet, hvilket lovgivning om bl.a. specialdagtilbudspladser tilsiger, er den eneste mulighed, at der tages penge fra almenområdet.

    Thomas Medom ser frem til efterårets budgetforhandlinger i byrådet i Aarhus Kommune, hvor han erklærer sig enig med borgmester, Jacob Bundsgaard i behovet for at stå sammen og finde gode, holdbare løsninger.

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61.