Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Max 26 elever betyder mere tid til det enkelte barn, men risikerer at føre til klassesammenlægninger

Et flertal i Folketinget har besluttet at sænke klasseloftet for de yngste elever i folkeskolen. Hvor en klasse i dag må bestå af op til 28 elever, må der fremover maksimalt være 26 elever i hver 0.-2. klasse. En positiv udvikling, men det burde gælde for alle klassetrin, mener rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom.

29. sep. 2022
  • Læs op

Indhold

    Jeg er meget glad for, at der nu endelig er bred opbakning i Folketinget til, at der skal være færre elever klasserne. Antallet af elever i en klasse har stor betydning for elevernes muligheder for læring, udvikling og trivsel. Fordi det betyder noget, hvor meget tid læreren har til det enkelte barn. Og det betyder noget for støjniveauet og antallet af forstyrrelser i et klasseværelse. Det gælder i indskolingen, men det gælder også på de højere klassetrin. Derfor bør vi efter min mening være konsekvente og lade det lavere klasseloft gælde for hele folkeskolen,” siger Thomas Medom.

    Det nye, lavere klasseloft skal gælde for alle nye årgange fra og med næste skoleår. Når eleverne når 3. klasse, må der dog gerne være 28 elever i hver klasse, og det risikerer at betyde klasseomlægninger, siger Thomas Medom:

    Skolerne får ikke tildelt midler til en generelt lavere klassekvotient, men kun i indskolingen. Derfor er der en risiko for, at skolerne vælger at omlægge klasserne og flytte eleverne rundt, når de går fra 2. til 3. klasse. Fordi skolerne skal jo have økonomien til at hænge sammen. Det tror jeg ikke, er til elevernes bedste,” siger Thomas Medom.

    Thomas Medom glæder sig dog over, at der fra Folketingets side nu skrues på et håndtag, som også har betydning for kampen mod den stigende mistrivsel blandt børn og unge i Danmark.

    Der er i dag elever i langt de fleste klasseværelser, som har behov for særlig støtte fra læreren. Fordi de har en diagnose eller bare ikke trives. Det har afgørende betydning, at der er lærere og pædagoger, som har tid til at tage ordentlig hånd om dem. Derfor er det meget positivt, at der nu bliver taget hul på at få sænket antallet af elever i klasserne. Forhåbentlig kommer det på sigt til at gælde for hele folkeskolen,” siger Thomas Medom.

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61