Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Medom: Øget tilstrømning til privatskoler understreger behovet for investeringer i folkeskolen

Den årlige opgørelse af elevtal og vandringsmønstre på skoleområdet i Børn og Unge viser, at opbakningen til folkeskolerne i Aarhus Kommune i 2023 holder sig på samme niveau som de seneste år.

  • Læs op

Indhold

    Medom: Øget tilstrømning til privatskoler understreger behovet for investeringer i folkeskolen

    Ud af 34.658 elever indskrevet i børnehaveklassen til 9. klasse, som er bosat i Aarhus Kommune, går 28.881 i en kommunal folkeskole. Heraf går 26.965 i en almenklasse, og det er et fald på 79 elever sammenlignet med sidste år. Faldet er primært drevet af en stigning i antallet af elever i specialklasser, ligesom antallet af elever i modtagelsesklasser også er steget.

     

    I alt 5.214 elever med bopæl i Aarhus Kommune er i 2023 indskrevet i en af kommunens 19 privatskoler eller fri grundskoler. Det er en stigning på 102 elever sammenlignet med sidste år. En del af årsagen til udviklingen kan sandsynligvis tilskrives, at der i løbet af det seneste år er åbnet to nye privatskoler i kommunen. Uanset hvad er det en bekymrende tendens, mener rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom.

     

    ”Jeg hæfter mig først og fremmest ved, at opbakningen til folkeskolen i Aarhus Kommune er stor og har været det over en længere periode. Også sammenlignet med andre kommuner i landet. Det er rigtig positivt. Samtidig må vi ikke være naive. For mig at se, understreger stigningen i antallet af elever i et ligeledes stigende antal privatskoler behovet for, at vi investerer mere i vores fælles folkeskoler. Så folkeskolen forbliver et attraktivt tilbud, hvor alle børn lærere, udvikler sig og trives. Her har vi en stor opgave i byrådet,” siger Thomas Medom.

     

    Børn og Unge udarbejder årligt en række skolestatistikker på baggrund af de såkaldte ’5. september-tal’. Statistikkerne fungerer både som interne og eksterne dokumenter, og formålet er én gang årligt at tilvejebringe et fælles billede af, hvordan elevtallet og vandringsmønstret ser ud på skoleområdet.

    Læs mere om skolestatistikkerne i Aarhus Kommune her

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61.

    Sidst opdateret: 11. december 2023