Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Nyt byråd bestående af unge i Aarhus Kommune

I denne uge har Aarhus Kommune fået et nyt Børne- og ungebyråd. Et nyt stærkt hold af unge er klar til at indtage pladserne i byrådssalen for at tale børnene og de unges sag.

  • Læs op

Indhold

    Det nye Børne- og ungebyråd består af unge fra mere end 20 forskellige grundskoler og tre ungdomsuddannelser i Aarhus Kommune. De unge byrådsmedlemmer repræsenterer dermed hele kommunen, når de skal i gang med det politiske arbejde i den kommende tid.

    Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, mener at Børne- og ungebyrådet har stor betydning:

    Børne- og ungebyrådet er en inspiration for mit arbejde både som rådmand og byrådsmedlem. De er altid top engagerede og ønsker at gøre en forskel og tale ungdommens sag i Aarhus Kommune. Det er beundringsværdigt, og det er noget, som gør en forskel for de beslutninger, vi træffer i det ’rigtige’ byråd. De kommer med gode forslag, som for det meste vedtages, og de kommer med værdifulde betragtninger og perspektiver – stemmer fra dem det hele handler om, børnene og de unge. Stort tillykke til alle de nyvalgte medlemmer. Jeg glæder mig til at byde jer velkommen på rådhuset,” siger Thomas Medom.

    Børne- og ungebyrådet har i løbet af sidste valgperiode stillet fire forslag til Aarhus Byråd. Et af dem er et forslag om, at der skal være flere klimavenlige tiltag på grundskolerne i Aarhus. Et andet forslag er, at byens parker og grønne områder skal opgraderes, så de bliver federe for børn og unge at være i. Begge forslag blev positivt modtaget af de voksnes byråd.

    Muligheden for at præge Aarhus Kommune det kommende år er også noget, der har stor betydning for de nye medlemmer af Børne- og ungebyrådet. Især bedre og billigere offentligt transport, unges trivsel og mere ungeinddragelse på folkeskolerne har stået højt på dagsordenen i de unges valgvideoer.

    Ingrid Sofie Frich er 15 år, går i 9. klasse på Gammelgaards Skolen og er netop blevet genvalgt som medlem af Børne- og ungebyrådet. Hun siger:

    Jeg glæder mig helt vildt til igen i år at gøre en forskel for unge i Aarhus gennem Børne- og ungebyrådet.”

    Ingrid Sofie suppleres af Simon Riis Carlsen, som er 15 år og går i 9. klasse på Lisbjergskole, og som også er blevet genvalgt. Han siger:

    Jeg synes, at det er fedt, at vi unge har en mulighed for at blive hørt af de voksne i Aarhus, og jeg er megaglad for, at jeg har fået en mulighed for at gøre Aarhus til en endnu bedre by for os unge.”

    Medarbejdere hos UngiAarhus har i løbet af de sidste måneder været rundt på alle kommunens grundskoler, for at fortælle om mulighederne for at deltage i det lokale ungedemokrati og stille op til Børne- og ungebyrådet. Det er muligt for alle unge at involvere sig i Børne- og ungebyrådets arbejde gennem det lokale Senat, som er en del af de kommunale tilbud til unge hos UngiAarhus. 

    Allerede onsdag den 11. oktober mødes det nye Børne- og ungebyråd for første gang til en hel dags introduktion til arbejdet i den kommende periode. De unge bydes velkommen af rådmand, Thomas Medom, og skal herefter en tur rundt på rådhuset, som bliver deres faste mødested.

    Pressen er velkommen til introdagen efter aftale med børne- og ungebyrådssekretær Emilie Vindfeldt-Bottke.

    Fakta

    • Børne- og ungebyrådet mødes første gang onsdag den 11. oktober kl. 9-18 i FO-byen.
    • Ved Børne- og ungebyrådets første officielle møde vælger medlemmerne en ny Børne- og ungeborgmester og fastlægger valgperiodens første emne. Det sker d. 30. oktober.
    • Børne- og ungebyrådet understøttes af Århus Ungdommens Fællesråd i samarbejde med Børn og Unge, Aarhus Kommune.
    • Find mere info på www.ungebyraad.dk

    Yderligere oplysninger

    Emilie Vindfeldt-Bottke, Ungebyrådssekretær, tlf.: 29 87 89 01.

    Sidst opdateret: 3. oktober 2023