Mindeord

Ved Jens Chr. Skous død tager Aarhus afsked med en enestående personlighed og et forskningsmæssigt fyrtårn, som i særlig grad har været med til at sætte Aarhus Universitet og Aarhus på verdenskortet.

Professor emeritus, dr.med. Jens Chr. Skou var højt op i alderen tilknyttet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Han kronede en lang og imponerende forskerkarriere, da han i 1997 modtog Nobelprisen i kemi som den første forsker ved Aarhus Universitet nogensinde. Nobelprisen fik han for sit arbejde 40 år tidligere med at beskrive den såkaldte natrium-kalium-pumpe.

Med Nobelprisen viste han, at man kan gå hele vejen fra fødebyen Lemvig via Aarhus til Nobelprisen, hvis man besidder talent og vilje. Jens Chr. Skou kastede med Nobelprisen glans over Aarhus Universitet, hvor han var ansat siden 1947 og blev et forbillede for hele universitetet, ligesom han skabte stor stolthed i Aarhus.

Med Nobelprisen opnåede universitetet en uvurderlig anerkendelse og opmærksomhed, som fremhævede universitetets internationale position i kampen om at tiltrække og engagere de bedste studerende, forskere og samarbejdspartnere.

Jens Chr. Skou opnåede den særlige hæder at få en vej ved Aarhus Universitet opkaldt efter sig. På baggrund af Jens Chr. Skous Vejs forbindelse med Finsensgade, opkaldt efter Nobelpristageren Niels Finsen, fik universitetsbyggeriet op til de nævnte veje navnet Nobelparken.

Æret være hans minde.

(Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet)