Amerikansk storby finder inspiration i Aarhus

Umiddelbart forbinder man måske ikke industribyen Pittsburgh med grøn omstilling. Byen står som arnestedet for USA’s industriproduktion og har en rig beholdning af fossile energiressourcer. Ikke desto mindre vil Pittsburgh omstille sig til en grøn fremtid. Da Aarhus og Pittsburgh er på samme størrelse og bystyret i Pittsburgh finder, at Aarhus har en tilgang til grøn omstilling, som peger i den retning Pittsburgh gerne vil, har man i samarbejde med Energistyrelsen og Udenrigsministeriet indledt et samarbejde. Målet er at udarbejde en såkaldt ’køreplan’ der skal hjælpe byen på vej med at opnå deres ambitiøse klimamålsætninger ved hjælp af fjernvarme.

”Jeg er stolt af, at Aarhus kan inspirere til grøn omstilling i et felt, der spænder fra Kina til USA. Hvis vores arbejde i Aarhus kan være med til at påvirke den grønne omstilling i et globalt perspektiv, kommer det os alle til gode. Samtidig viser det, at det er byerne der skal gå forrest i arbejdet, hvis vi for alvor skal tage hånd om klimaudfordringerne,” siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

Det nye samarbejde mellem Aarhus og Pittsburgh markeres ved et besøg fra USA tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge. Turen til Aarhus vil give Pittsburgh de håndgribelige eksempler der, sammen med ekspertrådgivningen fra Energistyrelsen, skal danne kernen af køreplanen. Pittsburghs borgmester, William Peduto, planlægger at bruge køreplanen til at udforme miljørigtige projekter i diverse distrikter i Pittsburgh.

De amerikanske gæster modtages i morgen tirsdag af borgmester Jacob Bundsgaard og bliver præsenteret for, hvordan Aarhus har grebet det strategiske arbejde an i forhold til at omstille byen. Derudover skal de ud i felten og se nærmere på Aarhus’ energiforsyning og drikkevandsforsyning.

Halveret CO2-udledningen på 10 år 

Siden 2008 har Aarhus arbejdet målrettet med klimaudfordringerne. Det har indtil nu resulteret i en halvering af byens CO2-udledning. Derudover har arbejdet givet Aarhus og Region Midtjylland en styrkeposition indenfor grøn teknologiudvikling, som giver muligheder for grøn vækst i Aarhus.

”Aarhus og resten af vores region er rig på virksomheder, der leverer grønne teknologier og løsninger, der kan være med til også at omstille byer i andre dele af verden. Vores seriøse og målrettede tilgang til klimaindsatsen i Aarhus åbner op for samarbejdsmuligheder i udlandet, og det skal vi som kommune understøtte. Det giver os muligheder for at styrke den grønne vækst i Aarhus og sikre de arbejdspladser, vi skal leve af i fremtiden,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Fakta:

  • Samarbejdet vil skabe en bæredygtig energi "køreplan" for Pittsburgh, der skal bidrage til at bringe byen tættere på målet om at reducere byens CO2-udledning med 50 procent i 2030, samt at have en 100 procent grøn elforsyning i 2030.