Aarhus står sammen om at holde afstand

Færre biler på vejene, færre passagerer i bus og tog, lukkede daginstitutioner, butikker, cafeer, restauranter og pårørende, som ikke længere kan besøge deres kære på plejehjemmene. Hverdagen i Aarhus Kommune har ikke lignet sig selv de seneste tre uger, og der går nok også lidt tid, før alt vender helt tilbage til normalen.

”Borgerne i Aarhus Kommune fortjener en stor ros. Det er vanskelige tider for mange, men det er vores oplevelse, at både borgere og butikker generelt er meget opmærksomme på retningslinjerne. Nu skal vi holde ud og holde ved. Vi har opnået meget, og det må vi ikke sætte over styr,” siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

Hold fast – også når det bliver påske

Påsken venter lige rundt om hjørnet, men påskeferien bliver for manges vedkommende nok ikke helt, som man havde planlagt. Udlandsture er blevet aflyst, men måske erstattet af en tur i sommerhus, og den store påskefrokost med familien bliver heller ikke til noget i denne omgang.

Men de ændrede planer sker på en alvorlig baggrund, og det er vigtigt at huske hinanden på, så alle fortsætter med at overholde myndighedernes retningslinjer.

 ” Drop de traditionelle påskefrokoster og find i stedet på nye måder at være sammen. Lav en virtuel påskefrokost eller hyg med god mad derhjemme, evt. ved at købe takeaway og på den måde støtte de lokale restauranter. Gå en tur i det fri, men undgå at klumpe sammen der, hvor alle andre er - f.eks. ved Tangkrogen eller i Riis Skov. Gå nye veje og tage de fjerne stier, så vi kan blive ved med at passe på hinanden.,” siger Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard.

Alle er i risiko for at blive alvorligt syg af coronavirus, men især ældre mennesker og folk med svækket helbred. Det er derfor, vi skal passe på hinanden og især passe på særligt udsatte. Mange af dem, sidder måske alene i påsken og kunne godt bruge en ekstra opringning, en ekstra opmærksomhed.

Mange henvendelser fra Aarhus

Østjyllands Politi har de seneste par uger i gennemsnit fået ca. 20 henvendelser om dagen fra borgere, der ønsker at gøre politiet opmærksom på uhensigtsmæssig adfærd i relation til de skærpede retningslinjer. De fleste henvendelser har drejet sig om større forsamlinger på flere end 10 personer.

Størstedelen af henvendelserne har dog ikke ført til nogen indgriben fra politiets side, enten fordi der ikke var så mange, som først angivet, eller fordi det blev skønnet at de tilstedeværende overholdt myndighedernes retningslinjer. Der har også være flere sager, hvor politiet har vejledt borgere og erhvervsdrivende om reglerne, hvorefter anvisningerne er blevet fulgt.

”Langt størstedelen af de henvendelser, vi får, er fra borgere i Aarhus Kommune. Det er nok meget naturligt i en storby med mange indbyggere, hvoraf mange bor i lejligheder og søger mod de samme grønne områder. Men så meget desto vigtigere er det, at vi bliver ved med at hjælpe hinanden med at mindske smitten ved at sprede os og holde afstand. Nu skal vi holde fast og holde ud”, siger fungerende politidirektør i Østjyllands Politi, Marian Thomsen.