Få gratis råd om indbrudsforebyggelse i dit kvarter

Tag tyvens briller på og gå en tur rundt om din bolig. Find de svage steder, hvor det er let at brække vinduer eller døre op. Det er der, du skal sætte ind med ekstra sikring. Sådan lyder et af rådene fra de uvildige Bo trygt-eksperter, som gratis står klar til at besøge grundejerforeninger og andre forsamlinger i Aarhus Kommune for at oplyse om forebyggelse af indbrud i både eget hjem og i hele kvarteret.

Det er ubehageligt at komme hjem til en gennemrodet bolig. Og selvom antallet af indbrud i de seneste år har været faldende, bliver private hjem stadig ramt af indbrud væsentlig oftere i Danmark end i vores nabolande. I 2019 blev der anmeldt 1.459 indbrud i private hjem i Aarhus Kommune, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

-Det går generelt den rigtige vej med antallet af indbrud i Aarhus Kommune, hvis vi ser på udviklingen hen over de senere år. Men der er stadig alt for mange, som får ubudne gæster. Det skal vi gøre noget ved i et tæt samarbejde mellem politi, kommune, Bo Trygt og borgerne, siger Helle Kyndesen, politidirektør i Østjyllands Politi.

Østjyllands Politi, Aarhus Kommune og Bo Trygt, der er et samarbejde, som TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag, indgik i 2019 et partnerskab, hvor formålet kort og godt er at reducere antallet af indbrud markant hen over de kommende år.

-I partnerskabet arbejder vi med forskellige forebyggende tiltag. Lige nu er der eksempelvis mange grundejerforeninger, der planlægger den årlige generalforsamling, og de har mulighed for at få en uvildig Bo trygt-ekspert ud. Eksperten vil med udgangspunkt i det enkelte kvarter give gode råd til, hvordan boligerne kan blive endnu bedre sikret mod indbrud. Jeg håber, at der er mange grundejerforeninger, vejlaug og lignende, der vil tage imod muligheden, så vi kan stå sammen i kommunen og holde indbrudstyvene på afstand, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Glem ikke at opdatere døre og vinduer

Et oplæg varer ca. en time og handler om indbrudssituationen i lokalområdet og om konkrete råd til at gøre boligen mere modstandsdygtig. En af Bo trygt-eksperterne er Jørn Juhl Nielsen, der er tidligere politimand og blandt andet holder oplæg i Østjylland.

- Når vi renoverer vores boliger, er det ofte det indvendige, vi fokuserer på, og vi glemmer døre og vinduer. Mange boliger har derfor låsesystemer, som er 30-40 år gamle eller mere. Groft sagt kan tyvene bryde ind ved hjælp af en ispind, og det kommer nok bag på mange. Det er ikke nødvendigt at udskifte vinduer og døre, i mange tilfælde kan man foretage mindre forbedringer, fx ved at skifte låsen, montere hasper på vinduerne og sætte glaslisterne fast med sikkerhedsskruer, siger Jørn Juhl Nielsen, og fortsætter:

- Selv ganske små forbedringer kan gøre en væsentlig forskel. Har du eksempelvis nøgler med runde hoveder til din hoveddør, så bør du skifte dem, da de er relativt nemme at bryde op. Låse med firkantede hoveder er nyere og langt mere sikre, og har du indvendige vridere på dine låse, anbefaler vi, at du monterer en suppleringslås.

Sæt gang i aktiv nabohjælp i hele kvarteret

Bo trygt-eksperterne medbringer forskellige låse og vindueshasper, som deltagerne har mulighed for at se nærmere på og få gode råd om.

- Tyvene skal ikke kun fravælge din bolig – de skal fravælge hele kvarteret. Derfor gælder det om at alliere sig med sine naboer og sikre alle boligerne og nabohjælpe ved at holde øje med hinandens boliger og skabe liv i kvarteret. Tyvene vil for alt i verden ikke opdages, for så kan de genkendes, så hvis de fornemmer, at naboerne kigger med ind over hækken, og at man hilser på fremmede personer på vejen, så vil de gå igen, siger Jørn Juhl Nielsen.
Ud over bedre sikring af døre og vinduer og aktiv nabohjælp giver Bo trygt-eksperterne også råd om andre forebyggende tiltag som automatisk lys på grunden samt indretning af haven, så der ikke er skjulesteder, hvor tyvene kan arbejde uforstyrret.

- Vi ved, at mange af deltagerne til vores oplæg efterfølgende går hjem og foretager forbedringer på deres vinduer og døre og engagerer sig endnu mere i Nabohjælp. Det siger mig, at der er mange boliger, som har potentiale til at blive endnu bedre sikret mod indbrud med ganske få midler. Man skal bare vide hvordan, og det fortæller jeg og mine kolleger meget gerne om, siger Jørn Juhl Nielsen.

Siden november 2018 har Bo trygt-eksperterne holdt oplæg ved flere end 360 generalforsamlinger og lignende arrangementer.

Bestil et gratis oplæg om indbrudsforebyggelse

Alle grundejerforeninger, vejlaug og ’ildsjæle’, der kan stille med mindst 15 deltagere, kan bestille et gratis oplæg fra en uvildig Bo trygt-ekspert.

Læs mere på: www.botrygt.dk/korps

Bliv nabohjælper

Via appen Nabohjælp kan man organisere sig i grupper af betroede naboer og holde øje med hinandens boliger. Der er også mulighed for at dele og modtage beskeder fra andre nabohjælpere i et større område, så du bliver orienteret, hvis der er set mistænkelige personer i kvarteret, eller der har været indbrud i nærheden. Nabohjælp-appen kan downloades gratis i App Store https://www.apple.com/dk/ios/app-store/ eller i Google Play https://play.google.com/store

Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Læs meget mere på www.botrygt.dk