Det blev forår og Danmark frit – kransenedlæggelse ved Skæring Hede og Aarhus Havn

For 75 år siden blev den normale – men i Danmark illegale – dansksprogede nyhedsudsendelse fra britiske BBC afbrudt, og kl. ca. 20.35 blev befrielsesbudskabet sendt ud om, at de tyske tropper i Danmark, Holland og Nordvesttyskland havde overgivet sig. Efter fem lange år kunne danskerne ånde lettet op og nyde følelsen af frihed. Fem forbandede år under tysk overherredømme var forbi og danskerne igen frie.

For at markere og erindre budskabet om den tyske hærs kapitulation har borgmester Jacob Bundsgaard og garnisonskommandant i Aarhus, oberst Bo Engelund Engelbreth den 4. maj været forbi to af de vigtige monumenter for Danmarks Befrielse, hhv. Sømanden ved DOKK1 og mindestenen på Skæring Hede og lægge kranse.

”Sømanden”, eller som den også kaldes ”De omkomne”, er rejst til minde om de mere end 2.000 danske søfolk, der mistede livet under Anden Verdenskrig, mens Skæring Hede er stedet, hvor den første massehenrettelse af frihedskæmpere blev begået af besættelsesmagten. En handling, der var med til at inspirere mange flere til at kæmpe for Fædrelandet og mod undertrykkelse.

”Det er vigtigt, at vi husker historien”, påpeger oberst Bo Engelund Engelbreth.

Borgmester Jacob Bundsgaard uddyber: ”I takt med, at færre og færre øjenvidner er tilbage, risikerer vi at glemme skelsættende historiske begivenheder. Men vi må aldrig glemme, at vores smukke land og dejlige by har været besat af en fremmed magt, og at den frihed vi i dag nyder, er dyrt købt i menneskeliv. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat markerer befrielsen.”