Aarhus skal have ny stadsdirektør

Borgmester Jacob Bundsgaard vil på mandag 20. december orientere Magistraten om, at stadsdirektør Niels Højberg fratræder sin stilling og at der nu skal indledes en proces med henblik på at finde hans efterfølger i jobbet. Niels Højberg har de seneste 13 år har været øverste embedsmand i Aarhus Kommune og sparringspartner for borgmester og byråd. Stadsdirektøren har ligeledes været leder af kommunens kriseledelse under hele pandemien.

Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Niels Højberg er en af de absolut dygtigste og mest rutinerede offentlige topledere i Danmark, og han har med sin brede indsigt og store kapacitet haft enorm betydning for udviklingen af Aarhus Kommune. Jeg har gennem alle årene følt mig utrolig glad for og privilegeret over vores samarbejde, og det kommer jeg virkelig til at savne. Med sin sædvanlige sans for god timing har Niels valgt et gunstigt tidspunkt til at begynde et nyt kapitel i sit arbejdsliv, og det har jeg rigtig stor forståelse og respekt for. Jeg vil på vegne af Aarhus Kommune sige ham en meget stor tak for indsatsen og ønske ham og Aarhus Universitet til lykke med den nye ansættelse.”

Niels Højberg er blevet ansat som ledelsesekspert og rådgiver ved Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. I det nye job bliver hans hovedopgaver at bidrage til, at centerets forskningsprojekter er anvendelige i forhold til ledelsespraksis, og til at formidle centerets forskningsresultater herunder undervisningsopgaver.

Stadsdirektør Niels Højberg siger om det nye kapitel i sit arbejdsliv: ”Jeg er glad og stolt over at kunne få lov at bruge min viden og erfaringer fra topledelse i kommuner, regioner og staten på centeret, der de seneste år er blevet kåret til verdens bedste inden for forskning i ”Public Administration”. Måske får jeg også plads til et par andre småopgaver.”

Om sin tid som stadsdirektør siger han: ”Det har været utroligt spændende at have rollen som stadsdirektør i 13 år, og det er min vurdering, at Aarhus Kommune lige nu er et godt sted med et nyvalgt byråd, styr på den overordnede økonomi og afklaring af rammerne om en lang række af de større infrastrukturprojekt, helhedsplaner for Gellerup/Toveshøj, Projekt Kongelunden, , Marselistunnellen, etableringen af Water Valley og en ambitiøs klimaplan som nogle af hovedpunkterne. Alt i alt står Aarhus godt rustet til de kommende års udvikling som en by, der også internationalt gør sig markant gældende.”

Niels Højberg tiltræder sit nye job ved universitetet 1. marts.