Nyt liv til gamle dyner

Gamle hospitalsdyner fejler ingenting, men bliver udelukkende kasseret på grund af slid og strenge hygiejnekrav. Derfor har hele baggrunden for det nye samarbejde været et ønske om, at de kasserede dyner kunne få nyt liv. Ud fra tankegangen om cirkulær økonomi og ressourcegenanvendelse gennemførte Region Midtjyllands vaskeri midtVask og Aarhus Kommune derfor fra 2019-2000 et pilotprojekt, som nu har resulteret i de nye cirkulære dyner. Dynerne er produceret af de kasserede voksendyner fra Region Midtjyllands hospitaler og bliver genanvendt i Aarhus Kommunes dagtilbud – til glæde for både kommunens yngste borgere og for miljøet.

Non-profitvirksomheden midtVask er ejet af Region Midtjylland, og er Danmarks største Svanemærkede hospitalsvaskeri, der servicerer 20–25% af hospitalskunderne i Danmark med bl.a. linned, uniformer, patienttøj og dyner.

Pernille Lundvang, Chef for midtVask: ”I Region Midtjylland har politikerne vedtaget en meget ambitiøs bæredygtighedsstrategi, hvor et af de konkrete mål er at nedsætte affaldsmængden med 70% inden 2030, blandt andet gennem øget genbrug og genanvendelse. Vi har et godt samarbejde med Aarhus Kommune på mange områder, og det er især rigtig spændende, hvad vi ellers kan finde ud af indenfor bæredygtighed.” 

Alle tekstiler er ejet af midtVask, som lejer dem ud til hospitalerne. Tekstilerne lever op til regionens strenge retningslinjer på området, og de cirkulære dyner er OEKO-TEX mærket, som er en garanti for et produkt uden skadelig kemi. Derfor er det også et sikkert produkt af høj kvalitet børnene i Aarhus Kommunes dagtilbud fremover kan blive puttet til ro i.  

Anette Juhl Winther, Chef for Indkøb & Udbud i Aarhus Kommune: ”Vi er i Aarhus Kommune glade og stolte af samarbejdet med midtVask, hvor vi sammen har udviklet og testet løsningen med genanvendelse af dyner, som lever op til alle de krav vi stiller i kommunalt regi. Projektet er ikke kun godt fordi vi genanvender, men også fordi gode sideeffekter er, at børnene sover bedre, da dynerne er lidt tungere end normale børnedyner.”