Mindeord for tegneren Kurt Westergaard – af Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus:

Ved tegneren Kurt Westergaards død tager Aarhus afsked med en stor personlighed og en usædvanlig helteskikkelse, der udviste beundringsværdigt mod, styrke og ukuelighed i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne. Han gjorde sin hjemby stor ære, da han trods mordforsøg på ham og talrige trusler holdt hovedet højt i kampen for sin og andres ytringsfrihed.

Kurt Westergaard var blandt de kunstnere, som bidrog til Jyllands-Postens internationalt omstridte offentliggørelse af Muhammed-tegninger i 2005. Inden da havde Kurt Westergaard, som oprindeligt var uddannet lærer, i mange år levet et stille og fredeligt liv som anerkendt bladtegner på avisen. Men ”Muhammed-sagen” var en skelsættende begivenhed og var i høj grad med til at definere hans otium i Aarhus. Han og hans hustru Gitte fastholdt ønsket om at leve et helt normalt liv og udøve deres ytringsfrihed, selv om det havde store omkostninger i form af omfattende sikkerhedsforanstaltninger og PET-livvagter døgnet rundt.

Hvilke farlige, fanatiske kræfter, der var på spil, stod klart i januar 2010, da en øksebevæbnet mand en sen aften smadrede en rude og skaffede sig adgang til rækkehuset i Viby og forsøgte at dræbe den berømte tegner. Drabsforsøget kom som et chok – fordi dramaet trods alt fandt sted i en helt almindelig forstad til Aarhus, fordi vi kendte Kurt Westergaard som en elskelig og fredelig mand i bybilledet – men især fordi et attentat på ham, om det var lykkedes, ville være en infam terrorhandling og et katastrofalt nederlag for vores ytringsfrihed og dermed det danske demokrati.

Attentatforsøget i Viby var en skelsættende begivenhed i den moderne Danmarkshistorie, og Kurt Westergaards store mod og hans betydning for ytringsfriheden skal ikke mindst ses i det perspektiv.

Æret være hans minde.