Aarhus smager på klimaet

En lækker, sød konfektbid lavet på BØNNER og dadler! Kan det virkelig smage godt? Kan den tilfredsstille den søde tand?  

Den udfordring har en række køkkenledere i Aarhus Kommunes køkkener fået. 300 køkkener i Aarhus Kommune har modtaget en kasse med ingredienser til den særlige ”bønnebid”, som de på mandag kan tilbyde alle dem, der hver dag spiser mad fra kommunens tilbud.  

Anledningen er det landsdækkende initiativ ”Smag på klimaet”, hvor offentlige køkkener landet over fejrer det klimavenlige måltid og de mennesker, der hver dag tryller mad frem. Her vil der blive tilbudt alskens lækre og klimavenlige retter, som ikke er så farlige at spise. På dagen opfordres alle kommunale køkkener til at lægge billeder og fortællinger ud på de sociale medier og fejre, at mad kan være klimavenligt og stadig smage lækkert og se indbydende ud. Vi fejrer de mættende, velsmagende måltider, som samtidig har en lav klimabelastning.  

Børn med masser af mod på klimavenlig mad 

Institutionen Børnesymfonien er en af de institutioner, som er godt kørende med de klimavenlige måltider, og køkkenleder Karin Thøgersen er ikke i tvivl om, at bønnebidden vil blive taget godt i mod af børnene:  

- Jeg er helt sikker på, at bønnebidden nok skal glide ned – og til stor glæde hos ungerne. Børnene er så madmodige og interesserede, og de smager på tingene uden forbehold. Retterne må gerne minde om noget de kender – fx pasta bolognese eller frikadeller. Så er det ligegyldigt at bolognesen er lavet på flækærter, eller at frikadellefarsen er skiftet ud med svampe, fortæller Karin Thøgersen, som glæder sig over, at hun er kommet med på en fantastisk madrejse, hvor variationen er blevet tidoblet og madglæden blandt børnene er i top.  

Børnesymfonien lægger hus til en særlig fejring af dagen med besøg af borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Børn og Unge Thomas Medom. Forældre og søskende indbudt til at komme og smage på maden, og måske tage en snak om hvad klimavenlig mad er.  

Hvem står bag Smag på Klimaet? 

Smag på klimaet er et initiativ skabt af Partnerskabet for klimavenlige måltider, som består af Aarhus Kommune, Københavns Kommune, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Ministerie for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og kulminerer i en landsdækkende markering d. 4. oktober 2021. 

Læs mere om Smag på klimaet