Aarhus smagte på klimaet

En lækker, sød konfektbid lavet på BØNNER og dadler! Kan det virkelig smage godt? Kan den tilfredsstille den søde tand? Den udfordring tog en række køkkenledere i Aarhus Kommune. De modtog en kasse med ingredienser til den særlige ”bønnebid”, som de kunne tilbyde alle dem, der hver dag spiser mad fra kommunens tilbud.  

  Institutionen Børnesymfonien er man godt kørende med de klimavenlige måltider, og køkkenleder Karin Thøgersen var ikke i tvivl om, at bønnebidden ville blive taget godt i mod af børnene:  

- Jeg er helt sikker på, at bønnebidden nok skal glide ned – og til stor glæde hos ungerne. Børnene er så madmodige og interesserede, og de smager på tingene uden forbehold. Retterne må gerne minde om noget de kender – fx pasta bolognese eller frikadeller. Så er det ligegyldigt at bolognesen er lavet på flækærter, eller at frikadellefarsen er skiftet ud med svampe, fortæller Karin Thøgersen, som glæder sig over, at hun er kommet med på en fantastisk madrejse, hvor variationen er blevet tidoblet og madglæden blandt børnene er i top.  

Børnesymfonien lagde hus til en særlig fejring af dagen med besøg af borgmester og rådmand for Børn og Unge, af forældre og søskende. Alle fik smagt på den klimavenlige mad. Menuen bestod ud over de søde bønnebidder også af kartoffelsuppe med flækærter og andet grønt, og brød bagt med linsemel. Altså forskellige bælgfrugter integreret i almindelig god og nærende mad.

I dagens anledning havde Karin også fået besøg af Martin og Denise fra Jægergårdens kantiner, og sin kollega Hanne fra en anden daginstitution. De brasede og bagte og der blev delt og netværket. Selvom man er fra forskellige typer køkkener, er der nok at lære fra hinanden. ”Er der ikke bouillon i suppen?” ”Nej, der er så meget andet krudt i, at smagen giver sig selv” Og det gjorde den!

Og Karin fik ret, børnene tog lystigt imod maden og spiste løs, som en 5-årig dreng sagde ” Karin-mad er altid godt”. Det var de voksne der var mere forbeholdne. Men de måtte også overgive sig, og var begejstrede. ”Vi laver ikke så meget af det hjemme, men det smager jo dejligt! Den opskrift vil jeg gerne have.”

Der er masser af mod på nye køkkeneventyr i de Aarhusianske køkkener og de spisende, og vi er på vej mod mere flere klimavenlige retter fulde af smag