Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Byråd vil have bedre arbejdsvilkår

Byrådets gruppeformænd enige om at sætte fokus på samarbejdskultur, arbejdsbyrde og dialog om mediers påvirkning for at styrke byrådets arbejde

19. aug. 2022
  • Læs op

Indhold

    Inden for en uge stoppede to medlemmer af Aarhus Byråd deres arbejde i byrådet. Det har affødt en debat om arbejdsmiljøet i byrådet og det er baggrunden for, at borgmester Jacob Bundsgaard i dag, torsdag aften, havde indkaldt kredsen af gruppeformænd i byrådet til refleksion og drøftelse af, hvad der kan gøres for at give byrådet bedre arbejdsvilkår.

    Gruppeformændene er blevet enige om at sætte følgende i værk – det fordeler sig på fire temaer:

    1. Afdækning af byrådsmedlemmernes oplevelser af arbejdspres: Gruppeformændene ønsker en nærmere afdækning af byrådsmedlemmernes oplevelser af arbejdsmiljøet i forståelse af, at det kan være forskelligt fra person til person. I den forbindelse vil alle 31 byrådsmedlemmer blive tilbudt en samtale med stadsdirektør Martin Østergaard Christensen. Viden fra afdækningen skal danne grundlag for videre arbejde med arbejdsmiljøet.

    2. Mediers påvirkning af byrådsarbejdet: Flere byrådsmedlemmer giver udtryk for, at tonen på de sociale medier er blevet tiltagende mere rå, og at man oplever mange chikanerende beskeder. Gruppeformændene er enige om, at der skal tilbydes et kursus for byrådsmedlemmerne om håndtering af presse og sociale medier. Her kan man som byrådsmedlem lære nærmere om at afkode og håndtere intens dialog på de sociale medier. Kurset kan evt. også anvise handlemuligheder i byrådsmedlemmernes kontakt med pressen. Samtidig ønsker gruppeformændene at invitere lokale medier til et møde for at drøfte samspillet mellem byrådsmedlemmer og medier.

    3. Arbejdsbyrden i byrådet: Gruppeformændene er enige om at igangsætte et arbejde med at identificere muligheder for at delegere flere sager til beslutning i forvaltningen, samt flere initiativer, der kan lette arbedjs- og sagsbyrden for byrådsmedlemmerne. Gruppeformændene ønsker samtidig beskrevet eventuelle muligheder for at sikre kompetent hjælp til at håndtere og stort arbejdspres blandt byrådsmedlemmerne.

    4. Det interne samarbejde i byrådet: Byrådsmedlemmerne, der nu ønsker at udtræde, udtrykker sig positivt om samarbejdet i byrådet. I introduktionsperioden har der også været fokus på at styrke samarbejdet gennem udarbejdelse af et fælles kodeks gældende for både byråd og udvalg. Kodekset blev færdiggjort på gruppeformandsmødet 8. juni. Gruppeformandskredsen har nu aftalt af kredsen følger op på kodeks for at gøre det til et aktiv i arbejdet med byrådsmedlemmernes arbejdsmiljø.

    Jacob Bundsgaard siger: ”Drøftelsen har været positiv, og vi sætter nu ind med initiativer, der skal give byrådsmedlemmerne konkrete og brugbare værktøjer, dialog og en hjælpende hånd. Samtidig har de aktuelle sager vist, at vi vedvarende i byrådet skal have fokus på arbejdsmiljø og samarbejdskultur for at sikre et velfungerende byråd. I sidste ende er det et meget alvorligt problem for vores demokrati og for vores bys udvikling, hvis det ikke opleves som attraktivt at være medlem af Aarhus Byråd.”

    Sidst opdateret: 4. september 2023