Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Hurtigere penge på vej til kommunens børnehaver og ældrecentre

Normalt skulle det først ske til december, men står det til borgmester Jacob Bundsgaard, skal Aarhus Kommunes institutioner kompenseres for de stigende priser hurtigst muligt.

25. aug. 2022
  • Læs op

Indhold

    Mælk, smør, æg og ost. Dagligdagsvarer vi alle kender og som i løbet af 2022 er gået voldsomt op i pris på grund den stigende inflation, og som derfor lægger pres på alle borgere og virksomheders pengepung.

    Det gælder også for Aarhus Kommunes vuggestuer, børnehaver og ældrecentre, som hver dag mærker de stigende udgifter til fødevarer, men også på en lang række andre varekøb. Og de stigende priser kan i sidste ende føre til en dårligere kvalitet og dermed lavere service, fx for den mad som bl.a. ældre i kommunen hver dag modtager fra Aarhus Kommune.

    For at undgå at inflationen og de generelle prisstigninger kommer til at have negative konsekvenser ude hvor borgerne møder kommunen, foreslår borgmesteren, at kompensationen for prisstigningerne til de kommunale institutioner ekstraordinært fremrykkes. Forslaget vil imødekomme nogle af de økonomiske udfordringer, som skolerne, daginstitutionerne, lokalcentrene og andre af Aarhus Kommunes institutioner nu oplever i hverdagen. Borgmester Jacob Bundsgaard vil med en indstilling, som behandles af Magistraten på mandag, fremskynde udbetalingen af de 126 mio. kr., de kommunale institutioner står til først at skulle modtage i løbet af december 2022.

    Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Vi oplever en helt ekstraordinær økonomisk situation, der risikerer at udhule den service og kvalitet vores institutioner hver dag dygtigt leverer til Aarhus Kommunes borgere. Den problemstilling må vi fra politisk hold ikke sidde overhørig. Derfor er det også min forhåbning, at byrådet vil bakke op om, at vi laver en ekstraordinær fremrykning af den kompensation alle vores børnehaver, ældrecentre og andre institutioner modtager, så vi både holder hånden under deres købekraft, og den service de leverer til de mange borgere, der hver dag er afhængige af os.”

    Fakta

    • Kommunernes økonomi forhandles og fastlægges årligt via økonomiaftaler indgået mellem regeringen og KL.
    • Som en del af denne aftale aftales på baggrund af bl.a. inflation og nye overenskomster et pris- og lønniveau, som kommunerne kompenseres for via det statslige bloktilskud.
    • Pris- og lønniveau for indeværende år reguleres ved samme lejlighed på baggrund af den faktiske pris- og lønudvikling, og eventuelle afvigelser fra aftalen for 2022, der blev indgået i juni 2021 til det nye skøn, får kommunerne tilført sidst på året.
    • Det er den interne regulering på baggrund af de nye skøn, som foreslås fremrykket og tilført kommunens institutioner straks.

    Sidst opdateret: 4. september 2023