Gå til hovedindhold

Politisk udvalg under Magistraten følger op og sætter retning

Byrådets Opfølgningsudvalg er trukket i arbejdstøjet – og lægger spor, der kan række ind i næste byrådsperiode.

12. dec. 2022
  • Læs op

Indhold

    De tre medlemmer af Magistraten, der er ”menige” byrådsmedlemmer: Lone Hindø (Socialdemokratiet) Thure Hastrup (Enhedslisten) og Henrik Arens (Nye Borgerlige) har i øjeblikket også det til fælles, at de udgør et særligt byrådsbesluttet udvalg under Magistraten ; kaldet Opfølgningsudvalget.

    Bag dette lidt gådefulde navn gemmer sig en opgave, som det tidligere byråd stillede; nemlig at følge op på det arbejde, der den gang fandt sted i regi af byrådets Opgaveudvalg.

    Omdrejningspunktet for udvalgets arbejde er at holde fokus på, at de politiske intentioner og ambitioner, som ligger bag en række byrådsbeslutninger, rent faktisk også bliver realiseret.

    Nogle af temaerne spiller ind i tankerne om at styrke borgerinddragelse og den demokratiske samtale på en bredere bane. ”I det hele taget kan man se Den Demokratiske Samtale som et vigtigt pejlemærke for udvalgets arbejde”, siger Lone Hindø.

    Blandt de mere internt rettede ting, udvalget indtil nu har kigget på, er skabelonen for byrådsindstillinger, som fik et brush up sidste år, så den i høj grad følger tankesættet fra Aarhuskompasset. Og den nye skabelon er blevet godt modtaget. ” Den fungerer. Sproget er blevet væsentligt bedre, og der er ikke så meget DJØF-sprog” siger Lone Hindø, og suppleres af Thure Hastrup: ”Skabelonen er flere gange blevet rost i debatter, og det er en styrke, at den fremhæver værdien for borgerne af de beslutninger, der skal træffes.”

    Udvalget er på vej til at lægge spor, der rækker ind i næste byrådsperiode. Alle tre har  oplevet engang at være et nyvalgt byrådsmedlem, der står over for en helt ny verden, med skrevne – og ikke mindst uskrevne regler, der kalder på en god introduktion til arbejdet; noget som Opfølgningsudvalget også vil engagere sig i.

    Et nyt initiativ, som endnu er i støbeskeen, er en plan om, i god tid inden næste byrådsvalg, at arbejde for at motivere borgere til at stille op til byrådsvalget. De mere etablerede partier har selv introduktion for kommende byrådsmedlemmer, men der findes i dag ikke en upolitisk indsats – og her ser Opfølgningsudvalget en mulighed for at kunne gøre en forskel.

    ”Det er vigtigt at kende til arbejdsvilkårene, hvis man vælger en politisk karriere,” siger Thure Hastrup, og Henrik Arens supplerer: ”Det handler om, hvordan man kan balancere sit politiske arbejde med sit job. Husk på, vi er fritidspolitikere, og der er mange ting, man skal blive bevidst om, også presset fra medierne og om hvordan man navigerer i det landskab.”

    Udvalget arbejder i hele den nuværende byrådsperiode og vil løbende kommunikere sine initiativer og resultater.

    Sidst opdateret: 4. september 2023