Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Royal Run: Kronprinsen mødte unge frivillige forbilleder fra Aarhus

Årets Royal Run i Aarhus i dag havde deltagelse af H.K.H. Kronprinsen og blev en festlig dag fyldt med højt humør og hygge, frivillige forbilleder og masser af god musik i Mindeparken og langs ruten. Kronprinsen skød gang i det første heat på 5 km-distancen, inden han selv gennemførte 5 km-ruten i fin stil.

06. jun. 2022
  • Læs op

Indhold

    På trods af et småkedeligt dansk sommervejr blev Royal Run i Aarhus en dejlig dag for de næsten 15.500 deltagere, hvoraf mange gennemførte et motionsløb for første gang. Deltagerne var et flot miks af børn, unge, voksne og ældre, som løb, gik eller luntede enten One mile (1,6 km), 5 km eller 10 km.

    Fokus på unge frivillige


    Det overordnede tema for Kronprinsens besøg i Aarhus var ’Frivillige forbilleder’. Ambitionen har været at sætte fokus på unge frivillige, der som en del af det danske foreningsliv gør en forskel i Aarhus og omegn.

    Ved ankomsten til Mindeparken blev Kronprinsen budt velkommen af borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad. Herefter førte atletiklegenden Sara Slott Petersen Kronprinsen ned igennem parken og introducerede ham til tre unge kvinder, som alle sætter et flot aftryk på byen gennem deres frivillige arbejde.

    Kronprinsen mødte først Anne Krogh Eggebrecht, som har været med til at skubbe til den eksisterende gadeidrætskultur – især skateboard – ved at tage initiativ til såvel Skateboardskolen Aarhus, som har fokus på begyndere, og Skateducate, som er et skatefællesskab kun for piger. Hun modtog DGI Østjyllands pris Årets Ildsjæl i 2018.

    Kronprinsen mødte herefter Nagin Ravand, som kom til Danmark som 3-årig som FN-kvoteflygtning fra Afghanistan. Hun har egenhændigt startet et fodboldprojekt for piger med anden etnisk baggrund i Gellerup. Hun har nu en forening med 40 spillere, og vandt i oktober 2020 Planbørnefondens Pigepris for initiativet.

    Inden startskuddet lød til det første heat på 5 km-distancen, nåede Kronprinsen også at møde Kaja Berthelsen, som er født og opvokset i Qasigiannguit, som ligger i Diskobugten. Hun bor i dag i Aarhus og læser jura på 4. semester. Herudover er hun frivillig i den grønlandske studenterforening Avalak, hvor hun på nuværende tidspunkt fungerer som forperson. 

    Kronprinsen løb første del af sit heat sammen med de tre unge frivillige forbilleder. Efter løbet blev han som afslutning på sit besøg i Aarhus præsenteret for et særligt tilrettelagt show af Flying Superkids, som leverede ekvilibristiske udfoldelser fra Mindeparkens store scene.


    Fakta: De tre frivillige forbilleder


    Anne Krogh Eggebrecht: Født i 1989. Modtager af DGI Østjyllands pris Årets Ildsjæl i 2018 og nomineret igen i 2019. Anne Eggebrecht har været med til at skubbe til den eksisterende gadeidrætskultur – især skateboard – ved at tage initiativ til såvel Skateboardskolen Aarhus, som har fokus på begyndere, og Skateducate, som er et skatefællesskab kun for piger. Anne Eggebrecht er en sand ildsjæl, der brænder for at skabe fællesskab og bevægelsesglæde hos en gruppe mennesker, som måske ikke rummes eller kan finde sig selv i de traditionelle idrætter. Især har hun fokus på piger og pigefællesskaber – en gruppe, der kan være svær ved at holde på i de traditionelle idrætter, når de når en vis alder.

    Nagin Ravand: Født i 1999 og kom til Danmark som 3-årig som FN-kvoteflygtning fra Afghanistan med sine forældre og søskende. Hun har egenhændigt startet et fodboldprojekt for piger med anden etnisk baggrund i Gellerup. Hun har nu en forening med 40 spillere og vandt i oktober 2020 Planbørnefondens Pigepris for initiativet og er senere blevet anerkendt af flere nationale og internationale organisationer for sin indsats i kampen for ligestilling. Udover at være fodboldtræner og kvindeforkæmper, læser hun til daglig uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet.

    Kaja Berthelsen: Født i 1999. Kaja er født og opvokset i Qasigiannguit, som ligger i Diskobugten. Hun bor i dag i Aarhus og læser jura på 4. semester. Herudover er hun frivillig i den grønlandske studenterforening Avalak, hvor hun på nuværende tidspunkt fungerer som forperson.

    Avalak betyder ”at sejle ud eller at tage af sted”, som en reference til de studerende der er taget til Danmark for at tage en uddannelse. De er en studenterorganisation med grønlandske studerende som primære målgruppe. Deres formål er at varetage medlemmernes daglige interesse under studiet; såvel sociale og uddannelsesmæssige forhold. I bestyrelsen arbejdes der på, at studerende i Aarhus og omegn kan få bedre vilkår under studiet, hvorfor de har kontakt til eksterne personer og institutter som støtter op og hjælper dem med dette. Avalaks eget fokus ligger primært i at varetage medlemmernes interesser ved at udøve sociale arrangementer, og derigennem sikre en god studietid for de studerende. Der er på nuværende tidspunkt ca. 35 medlemmer i Avalak Aarhus.


    Om Royal Run

    Royal Run er et alsidigt, uformelt event, hvor alle kan være med, uanset alder, ambitionsniveau og kondital. Målet med løbet er, at flest muligt deltager i idrætsfællesskabet i sit eget tempo og med sin egen individuelle målsætning. Man kan vælge at gå eller løbe på distancerne One mile (1,6 km), 5 km og 10 km.

    H.K.H. Kronprinsen er omdrejningspunktet for begivenheden, og den kongelige familie har igennem årene bakket op om løbet og i øjenhøjde mødt danskerne i uformelle, festlige rammer.

    Tæt ved 15.500 deltog i Royal Run i Aarhus, hvor Kronprinsen løb med på 5 km-distancen.

    I alt deltog flere end 91.700 i årets Royal Run, hvilket var ny rekord.


    Sidst opdateret: 4. september 2023