Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Borgmesteren uddeler togpenge på Aarhus Hovedbanegård

En af årets juletraditioner er, at borgmester Jacob Bundsgaard uddeler togpenge til en række velgørende organisationer fra lokalområdet. Pengene stammer fra de mange 2-kroner, som børn og voksne i det forløbne år har puttet i den populære modeljernbane på Aarhus Hovedbanegård.

29. nov. 2022
  • Læs op

Indhold

    Modeljernbanen på hovedbanegården i Aarhus ejes af DSB, der igen i år har valgt at donere pengene til lokal velgørenhed. Det har i mange år været en juletradition, at borgmesteren i Aarhus står for uddelingen af togpengene.

    Modeljernbanen har i år indtjent 30.000 kroner, som fordeles ligeligt mellem otte modtagere, altså 3.750 kr. til hver.

    De foreninger og organisationer, som i år modtager togpengene, er valgt med den begrundelse, at de hovedsageligt er mindre foreninger og organisationer, hvoraf de fleste ikke får driftstilskud fra kommunen, men flere samarbejder tæt med kommunale tilbud. Endvidere er organisationerne valgt med den begrundelse, at de hovedsageligt understøtter fællesskaber samt kæmper imod isolation, ensomhed og ulighed. Det er foreninger, hvor indsatsen i høj grad løftes af frivillige ildsjæle.

    Uddelingen finder sted Torsdag 1. december kl. 11 ved modeljernbanen (Joe & The Juice) på Aarhus Hovedbanegård.

     Togpengene gives som anerkendelse for netop de frivilliges indsat – og følgende modtager i år togpenge:

    2 Timer om ugen

    2 Timer om ugens mål er at støtte flersprogede børn i alderen 3-8 år sprogligt, kulturelt og socialt, så de kan få en bedre skolegang og gennemføre en ungdomsuddannelse. De kobler frivillige til et eller flere flersprogede børn 2 timer om ugen. Udover dette tilbyder 2 Timer om ugen Sprogklubber, ture/udflugter, børnefester og et skønt fællesskab.

    Jubellejren - Ungdommens Røde Kors

    Jubellejren er en ferielejr, som er startet i 2019. Lejrene i Ungdommens Røde Kors er for skolebørn, der særligt har brug for at få en ferieuge fyldt med gode oplevelser. Lejren giver børn en masse succesoplevelser som de kan fortælle om i skolen, når de kommer hjem, på lige fod med andre børn.

    Bogspiloppen Aarhus

    BogSpiloppen er en frivillig forening, der har eksisteret siden 2017. Bogspiloppen har frivillige, der læser højt og laver understøttende aktiviteter for små grupper børn i børnehaver.  Den frivillige kommer en fast dag og tidspunkt, 1 time ad gangen, 1-2 gange om ugen.

     Dansk Folkehjælp Aarhus

    Dansk Folkehjælp er en frivillig humanitær organisation, der blandt andet i en årrække har tilbudt julehjælp, feriehjælp, konfirmationshjælp og skolestarthjælp til trængte og socialt udsatte familier i Aarhus. Foreningens hjælp er rettet mod enlige forsørgere med hjemmeboende børn under 18 år, der har brug for en ekstra håndsrækning.

    AURA

    AURA er et mødested, som tilbyder unge queerpersoner under 18 år et fællesskab, hvor de kan møde ligesindede, udvide deres netværk og opleve tryghed og anerkendelse. AURA afholder arrangementer med forskellige aktiviteter med alt fra brætspil, krea, filmaften og ture ud af huset som fx til AROS. AURA startede deres fællesskab i Aarhus i september 2020.

    Prozektil

    Prozektil er en selvbestaltet ungegruppe. Man har etableret et skrivende fællesskab i Ungdomskulturhuset (UKH), hvor unge mødes og giver feedback og sparring på hinandens tekster. De unge er en del af hovedkræfterne bag etableringen af en ung litteraturfestival, som skal finde sted i april 2023, og som foregår i samarbejde med forskellige skoler, uddannelsesinstitutioner og kulturskoler.

     Aarhus Soup

    Aarhus Soup er et græsrods-/crowdfunding-initiativ, som samler community-building, iværksætteri, kunstnere og andre til en skål suppe, for at bringe kreative ideer til Aarhus. Til deres arrangementer samles der penge ind gennem salg af suppe, som gives til den idé der pitches, som deltagerne synes bedst om.

    Ung Kræft Aarhus

    Ung Kræft Aarhus er et tilbud under Kræftens Bekæmpelse til personer mellem 18 og 39 år. Visionen er, at ingen unge kræftramte skal føle sig alene! Ung Kræft støtter, oplyser og inspirerer unge kræftramte og øger kendskabet til unge kræftramtes særlige situation og behov.

    Den populære modeljernbane har eksisteret siden 1962 på Aarhus Hovedbanegård og i dag ejet af Jernbanemuseet i Odense (DSB). Modeljernbanen serviceres og vedligeholdes af entusiaster fra Jydsk Modeljernbaneklub i Aarhus.

    Sidst opdateret: 4. september 2023