Gør dig mere sikker, når du klikker

Black Friday har i flere år været Danmarks største shoppingdag – ikke kun i de fysiske butikker, men også på nettet. Erfaringen viser, at der hvert år i forbindelse med bl.a. Black Friday optræder falske hjemmesider og salgsannoncer, sms’er og mails, der forsøger at lokke folk til at købe ikke-eksisterende produkter, klikke på hackerlinks og franarre personlige oplysninger.

Kriminalitet på nettet er et stigende problem, og svindlerne er desværre dygtige. Det kan være svært at spotte falske sider og lidt for gode tilbud. Derfor modtager politiet hver dag nye anmeldelser fra folk, der er blevet snydt, og mange tusinde bliver hvert år offer for svindlerne.

Det er baggrunden for, at Aarhus Kommune i samarbejde med Østjyllands Politi i forbindelse med Black Friday, Black Week og Cyber Monday i næste uge bogstaveligt talt går på gaden med budskabet om at være kritisk, inden man klikker på nettet.

Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Der foregår online fup året rundt, og det sker i stigende omfang. Black Friday er en oplagt anledning til at skærpe opmærksomheden om digital tryghed og dele de gode råd om sikker adfærd på nettet. Aarhus Kommune og Østjyllands Politi har gennem en årrække haft et godt samarbejde om at styrke trygheden, og med denne kampagne håber vi at reducere risikoen for at blive snydt på nettet.”

Politidirektør Kirsten Dyrman, Østjyllands Politi: ”Det er vigtigt at se sig for, når man bevæger sig på nettet. På samme måde som indbrudstyvene i mange år har været ekstra aktive ved højtider og ferier kan vi se, at svindlerne også på internettet bruger store begivenheder og højtider til at forsøge at franarre folk penge og oplysninger. Når rigtig mange leder efter gode tilbud på fredag eller handler brugte varer til julegaver, giver det en ekstra risiko for at blive snydt. Derfor vil vi gerne ud og gøre borgerne opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at undgå svindel på nettet.”

Budskabet fra Aarhus Kommune og Østjyllands Politi om digital tryghed er konkret at følge tre gode råd:

  • Beskyt dine data: Del aldrig dine passwords, pinkoder eller MitID med andre.
  • Vær kritisk: Opgiv ikke person- og kontooplysninger til virksomheder eller myndigheder, der burde have dine oplysninger i forvejen.
  • Brug din sunde fornuft: Undersøg, hvem du handler med eller hos på nettet.

I forbindelse med kampagnen opfordres borgerne også til at benytte Forbrugerrådet Tænks app ”Mit digitale selvforsvar”, der hjælper borgere med at være sikre online, ved at opdatere i forhold til de nyeste digitale trusler.
https://taenk.dk/om-os/mit-digitale-selvforsvar

Gade-event i Aarhus

Som en del af kampagnen vil der i banegårdshallen på Aarhus H blive opsat en lille stand, så forbipasserende borgere kan få råd om, hvordan man bedst undgår at blive snydt på nettet.