Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Næste sending busser på vej til Lviv fra Aarhus

Fredag den 30. juni afgik fem busser fra havnen i Aarhus med retning mod kommunens nye venskabsby Lviv i Ukraine. Busserne er anden leverance af i alt 20 busser til Lviv, som Konsulforeningen i Aarhus i samarbejde med Aarhus Kommune har fået i stand takket være donationer fra tre private firmaer.

30. jun. 2023
  • Læs op

Indhold

    Aftalen om levering af busser er kommet i stand på baggrund af de møder, Aarhus Kommune har holdt med Lviv i Ukraine, senest med borgmester Jacob Bundsgaards besøg i Ukraine d. 18. april. Lviv huser et betydeligt antal flygtninge fra det østlige Ukraine og har derfor et stort behov for bybusser.

    De første fem køretøjer blev leveret i slutningen af marts måned, og de fem næste er i dag kørt afsted med frivillige chauffører. Den humanitære bistand er muliggjort af donationer fra Heartland A/S, Stadt Holding A/S, og Hommel Holding A/S. Forventningen er, at de resterende 10 busser i projektet vil blive leveret i slutningen af 3. kvartal.

    Busserne blev i dag sendt afsted fra Aarhus Havn med taler af bl.a. 1. viceborgmester Anette Poulsen, som siger:

    ”Vi er glade for, at vi her fra Aarhus Kommune kan hjælpe vores nye venskabsby Lviv. Der er ingen tvivl om, at der er hårdt brug for alt det, vi kan bidrage med. Som vi fra byrådets side også signalerede med den venskabsbyaftale, vi besluttede tilbage i marts, så skal der ikke herske tvivl om vores opbakning til Ukraines kamp imod den russiske aggression. Vi skal hjælpe Ukraine med humanitær bistand, hvor vi kan – og det gør vi.”

    Konsulforeningen i Aarhus hjalp og transporterede i starten af krigen omkring 1.000 ukrainske flygtninge til Aarhus, og de seneste måneder har konsulforeningen yderligere leveret en betydelig mængde hele trailerlaster af nyt tøj, hospitalsinventar, sundhedsartikler og hjælpemidler, og senest planlægges en last med 300 brugte cykler til Lviv og Ukraine.

    Formand for Konsulforeningen i Aarhus Mogens Ellerbæk udtaler: ”Med assistance fra DFDS A/S, et stort antal frivillige og sidst, men ikke mindst donationer ydes der en stor indsats over for den hårdtprøvede ukrainske befolkning. Det er vi glade for at kunne være med til”.

    Midttrafik har hjulpet med kontakt til de private busleverandører, busserne kommer fra.

    Fakta

    Lviv er en by i det vestlige Ukraine, der økonomisk og kulturelt betragtes som Ukraines vigtigste by efter hovedstaden Kyiv. Bl.a. er Lvivs gamle bydel optaget på UNESCO´s Verdensarvsliste, og ligesom Aarhus er Lviv en universitetsby. Byen har et befolkningstal på ca. 725.000 indbyggere, hvilket er dobbelt så stort som Aarhus.

    I starten af krigen passerede 2 mio. flygtninge gennem Lviv, nu forventes 50.000 internt fordrevne flygtninge fra det østlige Ukraine at blive permanent i byen. Det er en stor belastning med så mange nye indbyggere, bl.a. i forhold til transport og kollektiv trafik. Lviv er derfor meget interesseret i hjælp i form af f.eks. cykler og busser.

    Sidst opdateret: 4. september 2023