Nytårskur skal forlænge juleglæden for udsatte og hjemløse aarhusianere

Onsdag den 5. februar 2020 får byens udsatte og hjemløse mulighed for at ønske hinanden godt nytår ved en festlig sammenkomst med god mad, taler og underholdning. Det sker, når SAND og Aarhus Kommune som et nyt initiativ inviterer udsatte aarhusianere til nytårskur.

”Aarhus skal være en god by for alle. Derfor skal vi være med til at skabe arrangementer med samvær og god stemning for dem, der ikke selv har mulighed for det. Vi har i år haft et tæt samarbejde med SAND om at arrangere en nytårskur, der kan bidrage med lys i de udsattes hverdag. Det er de frivillige organisationer, der kender de udsattes behov allerbedst. Derfor er jeg sikker på, at vi kan skabe endnu bedre tilbud, når vi arbejder sammen,” siger social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz, som deltager i arrangementet sammen med borgmester Jacob Bundsgaard.

Nytårskuren erstatter den julemiddag, der hidtil er blevet holdt for byens udsatte i rådhushallen juleaftensdag. Beslutningen om at ændre arrangementet er taget på baggrund af en evaluering af Jul på Rådhuset, som SAND og Aarhus Kommune foretog i januar samt en anbefaling fra SAND.

”Mange er gode til at huske at gøre noget ekstra for andre i juletiden – derfor er der rigtig mange arrangementer for hjemløse og udsatte i december. Men når vi kommer over julen, oplever mange hjemløse at blive glemt. De går fra en måned med mange arrangementer og lækker mad, til en endnu koldere vintertid, hvor der ikke er så meget at se frem til. Det er det, vi prøver at ændre på ved at lave Jul på Rådhuset om til en nytårskur”, siger Christina Strauss, formand for SAND.

Også arrangementets fysiske rammer bliver anderledes, fortæller formanden:

”Vi har valgt, at nytårskuren skal holdes i Turbinehallen, da stedet ligger i et miljø, de hjemløse kender og føler sig trygge i – tæt på Ungeherberget, Værestedet og andre tilbud, de hjemløse bruger i hverdagen. Og så er det et sted, der er nemt at komme til for de udsatte og ensomme ældre, der også inviteres til arrangementet.”

SAND står for indbydelserne til arrangementet, som deles ud gennem organisationens store netværk, og samarbejder med Kirkens Korshær, som hjælper med tøj til arrangementet. Derudover arbejder SAND på at skabe kontakt til frivillige, der har lyst til at sætte hår og ordne negle på gæsterne inden nytårskuren.

Aarhus Kommune har haft kontakt til de organisationer, tilbud og væresteder, der arbejder for byens udsatte og hjemløse. I fakta-boksen ses et overblik over de julearrangementer, der afholdes for udsatte og hjemløse i Aarhus.

Juleaftensarrangementer for byens udsatte og hjemløse den 24. december

 • Kirkens Korshær: Gudstjeneste i Vor frue Kirke kl. 15. Efterfølgende julemiddag for brugere i gymnastiksalen på Nørre Allé fra kl. 18-22.
 • Døgnvarmestuen: Juleaften fra kl. 17-22.
 • Værestedet i Jægergårdsgade: Juleaften med and, steg, risalamande og gaver (kræver tilmelding).
 • Ungeherberget: Juleaften for brugere fra kl. 19.
 • Reden: Juleaften for kvinder (kræver tilmelding).
 • Tre Ege: Juleaften for beboere og udslusningsbeboere.
 • Østervang: Juleaften for brugere.
 • Malmøgade: Juleaften for brugere og brugere i efterforsorg.
 • Aarhus Vinterherberg: Juleaften for brugere.
 • Steffen Rasmussen – stifter af Center for Social Nytænkning: Juleaften for alle, der har behov for og lyst til at være sammen med andre juleaften.
 • Røde Kors: Juleaften for alle (kræver ansøgning).
 • Fundamentet: Afholder juleaften for brugere, hvis der kommer mindst fem tilmeldte.

Andre julearrangementer for byens hjemløse og udsatte

 • Blå Kors: Juleaften for brugere den 23. december fra kl. 15-21.
 • Reden: Julefrokost for kvinder, der benytter Reden den 19. december fra kl. 14.30-18.
 • Broen: Julefrokost for de ca. 50 borgere, der er indskrevet i tilbuddet.