Nu kommer vaccinen til socialt udsatte i Aarhus

På foranledning af Region Midt vil vaccinationer mod Covid19 i denne uge blive tilbudt hjemløse og socialt udsatte. Det sker på forsorgstilbuddene Nordbyen, Tre Ege, Østervang, i Kirkens Korshærs varmestue samt på Værestedet i Sydhavnen d. 17. – 19. marts med planer om anden vaccination d. 7. – 9. april. Aarhus Kommune vurderer, at omkring 250 hjemløse og udsatte kan blive vaccineret med denne indsats.

Samtidig gøres der klar til første runde af vaccinationer på bosteder inden for socialområdet i Aarhus. Her vil beboere på botilbud, som falder inden for sundhedsmyndighedernes målgruppe 5, få tilbudt det første stik mellem d. 20. – 22. marts. Målgruppen omfatter blandt andet langt de fleste borgere med handicap, der bor på et botilbud i kommunen.

Det er en enorm lettelse, at sundhedsmyndighederne nu er klar til at vaccinere byens hjemløse og udsatte borgere, siger Social- og Beskæftigelsesrådmand, Kristian Würtz:

”Det er ingen hemmelighed, at vi har været bekymrede for netop disse grupper siden smitten brød ud sidste forår, for her er tale om mennesker, der i forvejen er sårbare, og hvor mange jo har andre problemer med helbredet. Derfor er jeg utrolig glad for, at netop de borgere nu er blandt de næste i køen til en vaccine,” siger Kristian Würtz.

Med vaccinationen af socialt udsatte og sårbare håber rådmanden, at både borgere, pårørende og medarbejdere i miljøet kan trække vejret lidt lettere.

”Heldigvis har smitten blandt de hjemløse været på et minimum, og vi har kun set lokale smitteudbrud på bostederne indtil videre. Det synes jeg, vi skylder stor taknemmelighed for – både til borgerne selv og de pårørende, der har fulgt retningslinjerne og holdt de svære forhold ud, og selvfølgelig til de mange dygtige medarbejdere, der har arbejdet under utroligt vanskelige vilkår for at passe på vores mest sårbare borgere i efterhånden mange måneder. De har virkelig gjort en forskel,” siger Kristian Würtz.

Selve vaccinationerne står sundhedsvæsenet for. Det er således regionens sundhedspersonale, der rykker ud og foretager vaccinationerne på forsorgshjem og væresteder, imens de praktiserende varetager vaccinationer på bostederne – begge dele i tæt koordination med kommunens medarbejdere. Blandt andet spiller Aarhus Kommunes socialmedarbejdere en vigtig rolle i forhold til at sprede budskabet om muligheden for at blive vaccineret blandt byens hjemløse.

Ordet spredes blandt andet med opslag, foldere, mund-til-mund fra opsøgende gademedarbejdere og gadesygeplejersker og med SMS’er til de borgere, der er omfattet af tilbuddet. Målet er at få så mange som muligt inden for målgruppen til at møde op og få vaccinen, siger centerchef ved Center for Mestring i Aarhus Kommune, Mette Grandjean:

”Vaccinerne er øremærket til borgere, der er hjemløse eller på tilsvarende vis socialt udsatte, og for den målgruppe er det jo vigtigt, at vi ikke bare forlader os på at sende et brev eller en e-mail til e-Boksen. Derfor er vi opsøgende i miljøet og bruger vores kontakter, og vi har allerede mere end 200 tilmeldte, så det tegner meget positivt,” siger Mette Grandjean.

Alle de borgere, der skal vaccineres på forsorgshjem og bosteder i denne uge, bliver tilmeldt en vaccination og får besked på forhånd om sted og tidspunkt for at minimere spild. På forsorgshjem såvel som bosteder vaccineres der med vaccinen fra Pfizer/Biontech, og planerne er derfor ikke påvirkede af udfordringerne med vaccinen fra AstraZeneca.