Reportage: ”Jeg gik direkte hen og snakkede med lederen”

Af Søren Rosenberg Pedersen, Jobcenter Aarhus

Tirsdag den 9. november slog Aarhus Rådhus dørene op for jobmessen International Company Day. Her fandt godt 500 internationale studerende, jobsøgere og ægtefæller vejen forbi de 28 virksomheder, der var mødt op til arrangementet på rådhuset.

De fremmødte deltagere fik muligheden for at indgå i en direkte dialog med blandt andre LEGO Group, Danish Crown, Salling Group, Lindberg International, Lentii, Kamstrup, Arla, JYSK og mange flere, som alle ansætter internationale talenter. Foruden virksomheder stod konsulenter fra a-kasser, højere uddannelsesinstitutioner og Jobcenter Aarhus klar til at hjælpe både talenterne og virksomhederne med at etablere kontakt.

Netværk udvides

Få sekunder efter rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Kristian Würtz, havde budt alle velkommen, summede rådhussalen allerede med samtaler. Hurtigt dannede der sig kø ved virksomhedernes standere, hvor ivrige kandidater stod klar med deres CV’er i hånden. En af dem var Elitsa fra Bulgarien. Hun søger job som UX-designer og har en bachelor i Digital Concept Development fra Erhvervsakademi Aarhus. Vi fangede hende i myldret for at høre, hvad hun indtil videre havde fået ud af messen:

”Jeg har allerede nu fået indsigt i, hvordan de virksomheder, jeg er interesseret i, ansætter. Med den information kan jeg nu strukturere min jobsøgningsstrategi mere målrettet til de virksomheder, fordi jeg ved, hvordan det går hos dem. Når jeg går ind på virksomhedernes karrieresider, ser jeg kun, hvad de søger lige nu. Jeg ved ikke, hvad der ellers foregår, og hvad de har brug for. På sådan en messe som denne her, kan jeg få noget information, som jeg kan handle på i fremtiden. Generelt synes jeg International Company Day er et rigtig godt event. Selvom jeg måske hverken får et job eller en praktikplads i dag, så får jeg i det mindste nye kontakter.”

Elitsa søger job som UX-designer

Liste over internationale virksomheder

Elitsa er allerede på vej hen til den næste virksomhed for at få en snak, og vi fanger den nyuddannede geolog Peter. Han er fra Ungarn og søger job inden for jordprøve-området, laboratoriearbejde, dataanalyse og generelt akademisk arbejde. Vi spørger til, hvordan han har oplevet messen indtil videre:

”Det har været en god oplevelse. Virksomhederne er rigtig søde og imødekommende. Det har været rart at tale med dem, så nu skal jeg have sendt mit CV til nogle af dem. Jeg har fået flere detaljer om de typer stillinger, de ansætter til lige nu, og samtidig fået en indsigt i selve virksomhederne. Som international jobsøgende er det svært at finde virksomheder, der særligt ansætter internationale profiler og studerende. Det er virkeligt rart, at vi har denne dag.”

Hvad håber du ellers at få ud af at deltage på denne event?

”Jeg håber, at jeg kan få udvidet mit netværk. Og så er det rart, at jeg nu har en liste over de virksomheder, der deltager på messen i dag, som jeg så ved hyrer internationale profiler. Så jeg tager hjem med meget mere viden.”

Engelsk til hverdag

Danish Crown er en af de virksomheder, der deltager på messen. Anna Nørregaard Gramstrup er HR Consultant ved fødevarevirksomheden og er begejstret for at være med på International Company Day:

”Jeg synes, det er en fantastisk mulighed for os at møde nogle kandidater, som vi ikke nødvendigvis ville møde andre steder. Det er meget intensivt, men vi får mødt nogle internationale profiler, som er meget forberedte og engagerede i at tale med os. Særligt de studerende kommer med et enormt drive og gåpåmod.”

Til i dag har Anna Nørregaard Gramstrup blandt andet gjort opmærksom på Danish Crowns graduate-program for internationale profiler, og der er allerede nogle deltagere, som har lovet at søge ind på det. For Danish Crown er det interessant, at de internationale kandidater ofte kommer med nogle lidt skæve profiler, som Gramstrup formulerer det:

”Lige nu har vi en intern kulturændring i gang, hvor vi til hverdag gerne skal tale mere engelsk, som jo i mange år har været vores koncernsprog. Vi er en meget jysk virksomhed med dybe rødder i den danske muld, men samtidig er vi også en international koncern, så de internationale studerende og kandidater vi får ind, bidrager med noget kulturforståelse. Og så får de os til at grine lidt af os selv som danskere og tage os selv lidt mindre højtideligt. På den måde opdager vi, at det altså ikke er farligt at tale engelsk til hverdag.”

”Vi finder mange fremtidige ansatte her”

En anden virksomhed som har set frem til i dag, er konsulentvirksomheden Lindberg International, som laver markedsanalyser og rådgivning til business-to-business-virksomheder på det globale marked. For dem er internationale profiler essentielle for deres forretning og en messe som International Company Day en gave, fortæller Jesper Kjær, der er Market Intelligence Consultant ved Lindberg International:

”Jeg synes, det er skønt med denne messe. Den passer helt perfekt til vores virksomhed. Vi er meget internationale, og størstedelen af vores ansatte er internationale. Når vi kommer til sådan nogle jobmesser som denne, så er International Company Day simpelthen nummer ét. Vi møder så mange nysgerrige, passionerede og kompetente internationale profiler, så vi finder rigtig mange fremtidige ansatte her.”

Hvem har gjort sig særligt bemærket i dag?

”Vi har haft et godt mix af studerende, som søger studiejobs. Nogen er lige kommet til Danmark og forsøger at komme ind i den danske arbejdskultur. Jeg synes, det er superfedt, at de er så engagerede. Vi har også haft nogen, der søger fuldtidsstillinger, og som har imponeret med deres erfaringer. Det er virkeligt fedt at finde nogle af de her kandidater til en fuldtidsstilling, som også har en anderledes erfaring fra andre lande.”

Hvad bidrager internationale profiler med i en virksomhed som jeres?

”De lærer os om deres kultur. Det er enormt spændende at se måden, de arbejder og kommunikerer på. De har også rigtig mange andre erfaringer fra deres hjemlande og anderledes uddannelser. Nogle gange her de også nogle skæve vinkler på tingene, så vi bliver også udfordret, selvom det selvfølgeligt er os, der har mest erfaring med vores arbejde. Det er superfedt!”

Direkte kontakt

En af de jobsøgende deltagere på messen, som allerede nu har landet en praktik, er italienskfødte Julia, som har boet i Danmark i ti år og taler dansk. Hun er uddannet i italiensk sprog og kultur og har en master i både sprogundervisning og international kommunikation. Efter at have undervist i italiensk gennem de sidste 16 år, overvejer hun er karriereskifte. Derfor fandt hun meget hurtigt Dansk Flygtningehjælps stand på messen, da hun gerne vil arbejde med migranter og flygtninge.

”Jeg gik direkte hen og snakkede med lederen fra Dansk Flygtningehjælp og spurgte, om jeg kunne lave en praktik hos dem. Det viste sig, at med min erfaring, mine personlige kompetencer og min historie, kunne de bruge mig i deres organisation. Så vi har aftalt, at vi prøver at starte op med en praktik hos dem, og så må vi se hvad fremtiden bringer,” fortæller Julia.

Hvad er dine tanker om dagens arrangement?

”Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man kan komme her og mødes fysisk med virksomheder og snakke med dem. Og måske ligesom jeg har gjort, præsentere sig personligt i stedet for bare at sende en lang række ansøgninger afsted til forskellige virksomheder.”

Det er sjette år i træk, at jobmessen International Company Day finder sted. Sidste år måtte messen afholdes digitalt på grund af corona-pandemien. Alle virksomheder, der møder op på dagen, har ansættelser, praktikker og graduate-programmer med, som de håber kan besættes blandt de fremmødte. International Company Day er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Jobcenter Aarhus, CA, Erhvervsakademi Aarhus, HK, VIA University College og Aarhus Kommune.