Når praktik giver meget mere end erhvervserfaring

Af Helle Veel Høygaard, Jobcenter Aarhus

Den nyuddannede kandidat i informationsvidenskab Bo Bjerg Jensen oplevede, at han fik både sparring, gejst og selvtillid af at være i virksomhedspraktik under sin dagpengeperiode. Pludselig fik han også job og måtte stoppe i praktikken hos Stratno.

Bo fortæller, at han var gået i stå, og at der ikke rigtigt skete noget under hele coronaperioden. Ingen samtaler og ingen aktiviteter, der kunne øge chancerne for job. Så blev det efterår, og han havde været ledig i to år, da han ringede til jobcentret og sagde, at han var klar til otte ugers praktik.

- Hvis jeg ikke fik foretaget mig noget i 2021, ville der komme et trælst hul i mit CV. Så jeg tænkte, at det skulle være en otte ugers praktik, så jeg kunne nå at få erfaring og kunne nå at få skabt nogle resultater, siger den 30-årige Bo Bjerg Jensen, der er cand. mag. i informationsvidenskab.

Han kom i praktik i et enkeltmandsfirma hos en konsulent inden for forretningsudvikling. Han fik meget ud af det og oplevede, hvor fedt det var at få en hverdag og lære en masse nyt. Det motiverede ham og fik ham til at lave flere og bedre ansøgninger.

- Noget af det første, jeg kom med til, var HI-Messen i Herning, hvor jeg lærte noget om at netværke. Jeg kunne se, hvordan min arbejdsgiver gjorde det, og så tog jeg selv af sted igen næste dag for at øve mig, fortæller han og tilføjer, at det er en disciplin, som han har haft svært ved.

Praktik er meget mere end at løse opgaver

Han kunne også bruge arbejdsgiveren som sparringspartner, da han endelig blev kaldt til samtale.

- Vi fik en lang snak om personprofiler, og det er fedt at snakke med en, der har mange års erfaring i erhvervslivet. Det var også sjovt at se, at han havde en rigtig chefprofil, mens min var nærmest modsat, siger Bo og tilføjer:

- Da jeg kom til samtalen, kunne jeg fortælle om nogle af de ting, jeg havde arbejdet med i praktikken, og det var fedt, og det var nok også med til, at jeg fik jobbet.

Så Bo Bjerg Jensens erfaring er, at der kan være meget mere i en virksomhedspraktik end at løse en masse opgaver. Han var også heldig at være ved en arbejdsgiver, som går lidt op i, at unge mennesker kommer i job.

Han føler, han blev klogere på mange ting – fx på hvordan konsulentverdenen fungerer og på networking, men også klogere på, hvad han brænder for at arbejde med. Det kan være svært at vide som nyuddannet, og Bo har da også korrigeret sin karriereretning, så der ikke længere er fokus på UX design.

Han startede i job hos JyskFynskeMedier før jul.

Er du på dagpenge, så læs mere om hvordan Jobcenter Aarhus kan hjælpe dig i job her (indeholder link).