Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Tættere på Familien skaber værdi for både familier og socialrådgivere

I Aarhus Kommune har socialrådgivere i projekt Tættere på Familien bedre tid til at møde og følge børn med handicap og deres familier. Det forkorter sagsbehandlingstiden og skaber værdi for både familier og rådgivere, viser en ny evaluering fra Metodecentret.

07. jun. 2022
  • Læs op

Indhold

    Kommunens socialrådgivere skal endnu tættere på det enkelte barn med handicap og barnets familie.

    Det er udgangspunktet i Tættere på Familien, som startede som et pilotprojekt på børnehandicapområdet i Aarhus Kommune i 2016. Her var erfaringerne, at større inddragelse af familierne, færre familier per rådgiver og et løbende fokus på faglig sparring skabte større kvalitet i sagsbehandlingen og et bedre samarbejde mellem familie og rådgiver.

    Derfor besluttede Aarhus Kommune i 2020 at udvide projekt Tættere på Familien til halvdelen af sagerne på børnehandicapområdet.

    Metodecentret har fulgt projektet tæt, og en ny evaluering viser, at den gode relation til familierne fra pilotprojektet er fastholdt efter udvidelsen, og at sagsbehandlingstiderne for familierne i projektet er forbedret markant.

    ”Børn med handicap og deres familier skal føle sig hørt og forstået i samarbejdet med kommunen, og projekt Tættere på Familien viser, at det giver rigtig god mening at give familier og socialrådgivere bedre tid til at lære hinanden at kende. Det skaber større tilfredshed blandt familierne, kortere sagsbehandlingstider og større arbejdsglæde blandt rådgiverne. Derfor håber jeg, at endnu flere familier kan blive en del af projektet,” siger Anders Winnerskjold, social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.

    Evalueringen viser også positive tendenser i de nye familiers oplevelse af inddragelse, kommunikation og kendskab til familien, men resultaterne er ikke på samme niveau som i pilotprojektet.

    Alligevel er der stor inspiration at hente i projektet, mener både Metodecentret og Aarhus Kommune:

    ”Pilotprojektet har været en stor succes, som både har skabt og fastholdt et stærkere samarbejde med familierne. Resultaterne for de nye familier ikke er helt så entydige, men evalueringerne peger samlet set på, at Tættere på Familien kan skabe bedre kvalitet i sagsbehandlingen på børnehandicapområdet. Der er mange gode erfaringer at arbejde videre med – både i Aarhus og i andre kommuner,” siger leder af Metodecentret Simon Østergaard Møller og peger på, at udvidelsen af projektet kan være påvirket af både coronapandemien og en intern organisationsændring i Aarhus Kommune.

    ”Tættere på Familien er først og fremmest en investering i familierne, men det også et projekt med økonomisk potentiale. Med et bedre kendskab til familierne og deres behov kan vi arbejde mere forebyggende inden udfordringerne og udgifterne vokser sig store,” siger rådmand Anders Winnerskjold.

    Det treårige pilotprojekt medførte en besparelse på 6,3 millioner kroner, og den økonomiske analyse af udvidelsen er også lovende. Efter to år har udvidelsen medført et merforbrug, men da udgiftsstigningen alene trækkes af første år, forventes Tættere på Familien igen at skabe et positivt økonomisk resultat over tre år.

    Læs evalueringen af Tættere på Familien – Fra pilotprojekt til drift (2022)

    Læs evalueringen af pilotprojektet Tættere på Familien - fra et familie- og rådgiverperspektiv (2020)


    Hvad er Tættere på Familien?
    Tættere på Familien er en investeringsmodel på børnehandicapområdet. Modellen indebærer aktiv inddragelse og hyppig kontakt med familierne, et tilpasset sagstal og et kontinuerligt fokus på faglig sparring og udvikling for socialrådgiverne. Rådgiverne har et tæt samarbejde med de øvrige aktører i barnets hverdag og sikrer et stort fokus på familiens og barnets egne ønsker, ressourcer og kompetencer.

    Projekt Tættere på Familien løber foreløbigt til udgangen af 2022.