Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Hjemløse aarhusianere får mindested i Sydhavnskvarteret

Byens socialt udsatte og hjemløse skal have et sted at mindes gode kammerater og bekendte, som er gået bort. Det besluttede byrådet i går aftes.

23. mar. 2023
  • Læs op

Indhold

    Når en ven går bort, står de gode minder tilbage.

    Inden længe får hjemløse og socialt udsatte aarhusianere et helt særligt sted, hvor de kan mindes venner, bekendte og gode stunder.

    ”Vi har alle brug for steder, hvor vi kan mindes dem, vi har mistet. Mange af byens hjemløse og socialt udsatte har begrænset eller slet ingen kontakt til deres familie, men oplever indbydes et stærkt fællesskab. Nu får de mulighed for at indrette et sted med plads til at mindes de gode stunder og med plads til sorgen,” siger Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

    Mange socialt udsatte aarhusianere har deres daglige gang i Sydhavnskvarteret, hvor flere væresteder og sociale tilbud holder til. Det gælder blandt andet Værestedet, Naapiffik, Hus Forbi, Foreningen Gadeliv og Kirkens Korshær.

    Derfor er det helt oplagt, at mindestedet får plads i Sydhavnen, fortæller rådmanden:

    ”Mindestedet kommer til at ligge i et område, som i mange år har dannet ramme om de stærke fællesskaber blandt byens hjemløse og socialt udsatte. Sydhavnskvarteret er under stor forandring i disse år, og ambitionen er at skabe en blandet bydel med plads til både virksomheder, kultur og socialt udsatte. Mindestedet bliver først og fremmest et sted, hvor hjemløse aarhusianere kan mindes på deres præmisser, men det bliver samtidig et fint symbol på de mange forskellige liv, der leves i vores by.”

    Mindestedet skal etableres i samarbejde med SAND – De hjemløses landsorganisation, brugere af byens væresteder og lokale organisationer, som skal være med til at beslutte, hvordan mindestedet skal se ud.

    ”At samle på gode minder har vi alle brug for. Når et menneske dør, er minderne det, vi har tilbage og det fællesskab vi sammen var en del af. Et mindested kan være der, hvor man i ro kan huske og glædes over det, vi fik sammen,” siger Mette Skautrup, forslagsstiller og medlem af byrådet i Aarhus.

    Aarhus Kommune stiller et område i Sydhavnen til rådighed til mindestedet. Kommunen vil søge midler hos fonde og donationer hos både virksomheder og private til etablering af mindestedet.

    Mette Skautrup og Det Konservative Folkeparti står bag forslaget om et mindested for byens hjemløse.