Aarhus Kommune vinder demensvenlig pris

Måske har du allerede set dem. En håndfuld lilla bænke, der står placeret rundt omkring i bybilledet med teksten “Forglem mig ej”. Disse bænke har nu vundet prisen for at være ‘Årets mest innovative demensvenlige by, lokal og civilsamfundsindsats’. Det glæder rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive:

 

- På vegne af hele Aarhus Kommune er jeg meget stolt af, at vi modtager denne flotte pris. Det er en anerkendelse af hele det arbejde, som vi har lavet omkring Demensvenlig By. Nemlig, at vi gør en reel forskel for mennesker med demens og deres pårørende, siger hun.

 

Bænkene har til formål at aftabuisere demens ved hjælp af de påmalede citater fra personer med demens og deres pårørende. Hver bænk er unik og har sit eget tema. Alt sammen for at gøre bænkene til et lærred for oplysning, der giver aarhusianerne indsigt i livet med demens. Bænkene er blot en lille del af det store arbejde, som Aarhus Kommune har gjort for at gøre byen demensvenlig.

 

- I Aarhus har vi gjort meget for at gøre byen mere demensvenlig. Vi har blandt andet indgået samarbejder med repræsentanter fra både erhvervslivet, kulturinstitutioner, frivilligforeninger, organisationer og kirken for at sætte fokus på demens. Demens er en alvorlig folkesygdom, som vi skal blive ved med at turde at tale om, siger Jette Skive.

 

Prisen til “Forglem mig ej”-bænkene blev givet til Demens Topmødet 2021 af Demensalliancen og Fremfærd Sundhed og Ældre. 

 

Fire kandidatstuderende på Oplevelsesøkonomi fra Aarhus Universitet har gennem tæt dialog med fagfolk, personer med demens og deres pårørende skabt Forglem mig ej-bænkene. Initiativet er kommet i stand i samarbejde med Demensvenlig By Aarhus, Demensfællesskabet Østjylland, Alzheimerforeningen, Teknik og Miljø og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

 

 

Fakta:

 

  • Du kan finde Forglem mig ej-bænkene fem forskellige steder i Aarhus: Park Allé, Skanseparken, Nordre Kirkegård, Åparken og Uniparken.

 

  • Du kan hente appen ‘Opdag Aarhus’, hvor du kan finde en byvandring, der leder dig rundt til alle fem bænke. Søg efter demensbænke.

 

  • Alle demensbænke er unikke og har hvert sit tema: Livet med demens, Et aktivt liv med demens, Oplysning om demens, Fællesskab og Familie og Pårørende

 

  • På bænkene sidder en QR-kode, der henviser til en hjemmeside, hvor viden om demens og demensindsatser i Aarhus er samlet.