Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Fremtidens stadion bliver røgfrit

Når planerne for Aarhus’ nye stadion afsløres på pressemødet onsdag den 14. december sker det med ambitionen om, at aarhusianernes nye stadion skal være 100 procent frit for røg, når det tages i brug i 2026.

12. dec. 2022
  • Læs op

Indhold

    Det er direktør for AGF Jacob Nielsen og sundhedsrådmand Christian Budde, som har givet hinanden håndslag på at give aarhusianerne et stadion uden røg på tribunerne. Samtidig vil de arbejde på at oprette enkelte, særskilte rygezoner udenfor stadion. 

    ”Fodbold er fest for hele familien. Alle skal kunne gå til bold om søndagen og heppe på ”de hvide fra Fredensvang”. Jeg anerkender, at rygning er et valg, som den enkelte tager på egne vegne. Men rygning hører ikke hjemme på et spritnyt moderne stadion, hvor alle - børn, voksne unge og gamle - mødes. Det handler ikke om, at vi er frelste – der skal selvfølgelig stadig være plads til både en pølse og en fadøl – men der skal først og fremmest være plads til og mulighed for, at man kan deltage i en røgfri fest og fællesskabet omkring byens hold. Det her er ikke anderledes, end vi ser så mange andre steder i samfundet - man kan ikke forvente at kunne ryge allevegne. Det er tiden ganske enkelt løbet fra,” siger sundhedsrådmand Christian Budde. 

    ”Vi bakker op om rådmandens vision om at gøre det nye stadion røgfrit. I forvejen har vi stramme rygeregler, der er blevet skærpet flere gange i det sidste årti. Og i takt med, at antallet af rygere i samfundet falder, er det en helt naturlig vej at gå, at indføre rygeforbud på et nyt stadion”, siger adm. direktør i AGF, Jacob Nielsen, der understreger, at ambitionen om at gøre stadion 100 procent røgfri gælder det nye fodboldstadion, som forventes at stå færdigt i 2026, mens man fastholder de nuværende rygeregler for Ceres Park. 

    ”I praksis er det svært at implementere et total røgfrit stadion nu, hvor vi ikke kender områdets disponering i de nærmeste år. Men vi deler visionen om et helt røgfrit fodboldstadion i 2026 med rygezoner udenfor stadion”, siger Jacob Nielsen.

    Fakta 

    Rygereglerne på Ceres Park er løbende blevet strammet gennem de senere år. Det er pt. kun tilladt at ryge på stemningsafsnit (B1-B2) og på et mindre område af C-tribunen. Der er en udendørs rygezone bag to tribuner, hvor rygere kan indfinde sig fra de røgfri arealer og områder.  

    Rygereglerne på Ceres Park flugter med Brøndby Stadion, hvor 64 procent af pladserne er røgfrie, samt i Parken, hvor det fortsat er tilladt at ryge på to afsnit. Ligeledes er det på JYSK Park i Silkeborg også tilladt at ryge på visse afsnit.  
     
    Røgfri fremtid : Regler og rammer for rygning har stor betydning for rygestart. Pris, markedsføring, tilgængelighed og røgfri miljøer spiller derfor en rolle (Kilde: Partnerskabet røgfri fremtid, som Aarhus Kommune er en del af) 

    40 % af de aarhusianske rygere ønsker hjælp og støtte til at stoppe med at ryge (Kilde: Sundhedsprofilen hvordan har du det 2021) 

    Kontakt

    Rådmand for Sundhed og Ældre, Christian Budde, 89 40 65 00