Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Rådmand: Nye veje i sparetider

Rådmand: Nye veje i sparetider

20. dec. 2022
  • Læs op

Indhold

    Forligspartierne bag budgetforliget 2023-26 i Aarhus Byråd mødtes i aftes for at drøfte de mange høringssvar og vedtage det endelige sparekatalog. Sundhed og Omsorgs andel af besparelserne udgør sammen med fællesbidraget 61 mio. kr. i 2023 voksende til 72 mio. kr. i 2026.  

    ”Vi kommer igennem budgettet med skrammer, men jeg er tilfreds med, at vi fik forhandlet os frem til 40 mio. kr. mere til ældre med handicap, 15 mio. kr. mere til mistrivsel blandt børn og unge samt 5 mio. kr. til at styrke bevægelsesdagsordenen. Vi endte også med færre besparelser på serviceniveauet for de ældre ved at øge besparelserne på administration,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) og fortsætter:

    “Budgetforliget og gårsdagens drøftelser er for mig også en mulighed for at gå nye veje. Det indebærer blandt andet en sundhedsfond på 105 mio. kr., satsninger på mere velfærdsteknologi og nytænkning af oplevelser og aktiviteter på plejehjemmene.”  

    Gårsdagens drøftelser i byrådet sendte klare politiske signaler om at gå nye veje på ældreområdet. Det betyder, at rådmanden allerede nu vil tage initiativ til drøftelser i udvalget, om hvordan man skal øge de ældre borgeres trivsel og styrke det gode seniorliv. Der igangsættes derudover også prøvehandlinger i hjemmeplejen med selvstyrende og selvvisiterende teams af fagprofessionelle, der skal give en bedre kontinuitet i relationen til den enkelte borger. Fagpersonerne i kontaktteamet får også ansvar for at varetage visitation af indsatser til de borgere, der modtager hjælp fra teamet. Der afsættes 0,5 mio. kr. i 2023 og 0,5 mio. kr. i 2024 til afprøvningen.  

    “Selvstyrende teams er en organisering, der sikrer, at den enkelte borger møder færre og langt mere gennemgående fagpersoner og styrker besøgskontinuiteten. Etableringen skal medvirke til at øge borgertilfredsheden med særligt fokus på borgernes situation, ønsker og ressourcer, så hverdagen opleves mere tryg og stabil. Relations-arbejdet er en grundforudsætning for at levere en god pleje og omsorg, og det er en af mine allerstørste prioriteter, når det kommer til ældreomsorg,” forklarer rådmanden. 

    I Sundhed og Omsorg skal der blandet andet spares på plejehjemmenes oplevelsesmedarbejdere. Christian Budde glæder sig dog over, at byrådet med aftenens forhandlinger i stedet har tildelt 1 mio. kr. til plejehjemmenes aktivitetsråd, så det er muligt at arrangere aktiviteter med en højere grad af medindflydelse. 

    ”I sparetider er vi nødt til at gå nye veje. De lokalt forankrede aktivitetsråd bliver allerede tildelt mellem 6-10.000 kr. afhængig af plejehjemmets størrelse. Aktivitetsrådet tilrettelægger arrangementer og sociale aktiviteter for plejehjemmets og lokalområdets ældre”, siger Christian Budde. 

    Endelig blev der fra den borgerlige side af forligskredsen sendt et signal om yderligere samarbejde med private aktører og fonde på sundheds- og ældreområdet. Christian Budde ser frem til at drøfte med alle byrådets partier i det nye år: 

    ”Øget samarbejde med private, med fonde og andre aktører er et af de greb, vi skal være meget mere nysgerrige på i fremtiden. Ønsket om mere samarbejde ligger i naturlig forlængelse af budgettet for 2021 for Aarhus Kommune, den politiske retning der er formuleret for Sundhed og Omsorg samt regeringsgrundlaget for den netop tiltrådte regering”.