Airbag – nu til hoften

Hvert år får 9.000 danskere over 50 år et hoftebrud, og det skønnes at koste cirka 300.000 kr. pr. hoftebrud.  10% af hoftebrudpatienter ender på plejehjem og mere end halvdelen får reduceret gangfunktion. Derfor er det ikke uden grund, at mange ældres største frygt er at falde og brække hoften. Nu vil Aarhus Kommune teste HipGuard, en såkaldt hofteairbag, sammen med udvalgte borgere.

HipGuard ligner en bæltetaske og fylder ikke meget mere, når man spænder den om livet. Den fungerer som en hofteairbag, der udløses ved fald. De to airbags er placeret på siden af kroppen og udløses automatisk ved et fald og fordeler trykket, når man rammer jorden. Målet er at undgå knoglebrud. Hofteairbaggen kan bruges flere gange og oplades med en gaspatron. Laboratorietests i Frankrig i 2021 viser, at den lever op til krav om at folde sig ud rettidigt og være tilstrækkeligt stødabsorberende. Nu vil Aarhus Kommune teste om danske hofter er klar til den nye teknologi.

Sundhedsrådmand Christian Budde (V) siger:  ”Aarhus er blandt de førende byer i verden, når det kommer til udvikling og implementering af velfærdsteknologi. Vi har et godt erhvervsmiljø inden for velfærdsteknologi, og så har vi en kommune og et byråd, som har været villig til at investere i både udvikling og indkøb. Resultatet har været mere frihed, mere tryghed og mere livsglæde til borgerne, og samtidig har velfærdsteknologien betydet bedre arbejdsmiljø, mere effektive arbejdsgange og færre udgifter. Nu må vi se om hofteairbaggen kan være den næste vellykkede teknologi i rækken”

På DokkX, som er Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske udviklingslaboratorium, siger leder Kirsten Rud Bentholm:  ”HipGuard er et nyt princip, når vi taler fald. Vi arbejder i forvejen meget med faldforebyggelse, og der findes alarmer, man kan bruge, når man allerede er faldet.  Nu vil vi så undersøge, i hvilken udstrækning hofteairbaggen kan give brugeren tryghed og motivere til et mere selvstændigt liv med f.eks. motion og aktiviteter uden for hjemmet”.

Fakta om hoftebrud

Hoftebrud koster samfundet dyrt hvert år i behandling og genoptræning. Hoftebrud er desuden forbundet med højere dødelighed. Det giver sig selv, at et brud på hoften også i høj grad går ud over livskvaliteten.
Hvert år får 9.000 danskere over 50 år et hoftebrud. Langt de fleste brud kommer efter fald. 

  • Et hoftebrud (sygehusbehandling, rehabilitering og pleje).
  • 10% af hoftebrudpatienter ender på plejehjem; mere end halvdelen får reduceret gangfunktion.
  • Hoftebrud, herunder lårbenshalsbrud, er den dyreste enkeltdiagnose i sundhedsvæsenet overhovedet og lægger beslag på omkring 6% af alle sygehussenge.
  • Dødeligheden for hoftebrud er mellem 14 og 36 procent inden for det første år. Det skyldes ikke selve bruddet, men følger såsom infektioner eller blodpropper.

Kilde: sundhed.dk, Sygeplejersken, Sundhedsstyrelsen og Defactum Region Midtjylland.

For yderligere information, kontakt

Kirsten Rud Bentholm, kirub@aarhus.dk, M: 41 87 36 29

Rådmanden via presseansvarlig Lars Erik Siegumfeldt M: 23 32 98 61

Distriktschef i LiftUp Klaus Hedelund, kh@liftup.dk, M: 61 26 12 99