Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Etik og velfærdsteknologi i balance

Invitation til konference om etik og velfærdsteknologi. Aarhus Rådhus, Rådhushallen tirsdag 29. november 2022 kl. 10-13.

25. nov. 2022
  • Læs op

Indhold

    Rådmand Christian Budde og rådmand Anders Winnerskjold byder velkommen til oplæg og debat om de etiske aspekter ved at anvende velfærdsteknologi.  

    Flere etiske dilemmaer trænger sig på, når vi indfører velfærdsteknologi.  

    Bruger vi GPS til mennesker med demens, kan der være et dilemma mellem friheden for borgeren og trygheden for de pårørende og personalet. 

    Hvis en borger med handicap og den ældre borger bor i eget hjem, kan der opstå dilemmaer, når kommunen rykker ind i hjemmet med teknologi af hensyn til personalets arbejdsmiljø; med - for eksempel - kraner til forflytning.

    Der er ingen tvivl om, at velfærdsteknologi er kommet for at blive. Den giver borgerne selvstændighed og frihed, og teknologier forebygger nedslidning hos vores medarbejdere. I den daglige omsorg er velfærdsteknologi uundværlig. Når teknologien bruges rigtigt, forbedrer den livsvilkår. Hvis ikke, kan den give følelsen af umyndiggørelse, institutionalisering og fortabthed. Det skal og vil vi ikke acceptere. Derfor har vi brug for en diskussion om de etiske aspekter ved velfærdsteknologi,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde. 

    På konferencen tirsdag den 29. november om de etiske aspekter ved brugen af velfærdsteknologi drøftes nogle af teknologiens udfordringer.  

    Velfærdsteknologier er ikke uetiske i sig selv, men de måder, vi bruger dem på, kan være det. Vi står derfor i en række dilemmaer, hvor det er vigtigt, at vi tænker os om:

    Vi er på vej mod et samfund, hvor flere og flere funktioner understøttes af velfærdsteknologi. Det giver mange fordele for både borgere, medarbejdere og kommunerne. Men også dilemmaer. Og selvfølgelig skal man som borger have mulighed for at vælge til og fra. Så det er en diskussion værd, hvordan vi bruger de nye muligheder og løsninger på en hensigtsmæssig måde,” siger rådmand for Sociale forhold og Beskæftigelse, Anders Winnerskjold.

    Konferencen henvender sig både regionalt og kommunalt til politikere, erhvervsliv, foreninger, interesseorganisationer, chefer/ledere/konsulenter, fagpersoner, ældreråd, handicapråd samt andre med særlig interesse for emnet. 

    Der er paneldebat med inddragelse af salen og mulighed for spørgsmål. Pris for deltagelse: 250 kroner.

    Pressen er velkommen. 

    Kontakt 

    Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. ijk@aarhus.dk M: 51 57 60 79 

    Mere info 

    Konference om etik og velfærdsteknologi (careware.dk)