Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Sex er godt. Sex er sundt  

Sundhedsstyrelsen går ind for sex – og det gør sundhedsrådmand i Aarhus Kommune Christian Budde også. Onsdag den 8. februar mødes han med elever og lærere fra Aarhus Katedralskole for at tale om seksuel sundhed og seksualundervisning.

07. feb. 2023
  • Læs op

Indhold

    Mødet er sat i søen for at give elever og lærere mulighed for at sætte ord på det, de unge oplever som væsentligt, når det handler om seksuel sundhed, og hvordan vi udvikler den obligatoriske seksualundervisning, som bliver hverdag på de gymnasiale uddannelser fra næste skoleår.

    Og der er nok at tage fat på: I den seneste undersøgelse af unges sundhed, i Ungeprofilen 2022, angiver hver fjerde (26 procent), at de har oplevet uønskede seksuelle invitationer eller kommentarer det sidste år, ligesom hver femte (19 procent) angiver, at de har modtaget seksuelt stødende henvendelser på internettet eller sociale medier samt været udsat for ubehagelig seksuel berøring eller lignende.

     Ungeprofilundersøgelsen, som gennemføres på ungdomsuddannelser i Aarhus Kommune, bidrager til at belyse, hvad der skal til for at skabe de bedste betingelser for et godt ungeliv og ikke mindst at bidrage til den forebyggende indsats i og på tværs af landets kommuner. Undersøgelsen gennemføres hvert år blandt unge 15-30-årige.

    Det er vigtigt at tale om sex som en del af et naturligt ungeliv og mit fokus er - sammen med de unge - at undersøge og tale om, hvordan man bliver bevidst om sine egne grænser i forhold til seksualitet,” siger sundhedsrådmand Christian Budde.

    Ifølge Statens Serum Instituts seneste tal har er Aarhus på 6. pladsen over byer med flest nye tilfælde af klamydia blandt unge – og det er kun blandt dem, der lader sig teste.  Over halvdelen af de unge der er seksuelt aktive (59 procent) er nemlig aldrig blevet testet for kønssygdomme som klamydia, kønsvorter, herpes og hiv, viser data fra Ungeprofilen 2022.

    ”Når vi ser på tallene, så er der helt klart et stort behov for at sætte ind med meget mere fokus på seksuel sundhed. Selvom de unge er oplyste via medier og internettet, så trives de sociale misforståelser i bedste velgående. Det skal vi være med til at forebygge, men som kommune kan vi ikke gøre det alene. Derfor har Byrådet også besluttet at nedsætte et unge-seksualråd, som skal give anbefalinger til, hvordan vi kan styrke de unge i passe på sig selv,” siger Christian Budde.

    Jeg synes, det er vigtigt, at vi som uddannelsessted hjælper de unge med at have fokus på grænser og seksuel sundhed som en del af de unges trivsel” siger rektor på Katedralskolen i Aarhus, Lone Eibye Mikkelsen. 

    Også Sex og Samfunds årlige Uge Sex, som er målrettet folkeskolerne, sætter i denne uge fokus på emnet: Krop, myter og misforståelser

    Fakta

    • Byrådet vedtog d. 26. november 2022, at nedsætte et unge -seksualråd med byens 15-28-årige unge. 
    • Rådet skal fremme ‘et sexet Aarhus’ og første opgave bliver at udvikle en sex-punktplan, som ramme for byens arbejde med at styrke den seksuelle sundhed for unge i Aarhus.
    • Planen skal udvikles i samarbejde med Børne- og ungebyrådet, civilsamfundet og andre af byens aktører på området
    • På landsplan bliver seksualundervisning på ungdomsuddannelser obligatorisk fra skoleåret 23/24.