Har du husket løbeskoene?

Sidste træningsdag inden DHL - Grete Litrup står nummer to fra venstre, ved siden af sin løbemakker Mette.

I tre måneder har fem aarhusianere med demens trænet én gang om måneden til DHL-stafetten. Det har de gjort med hver sin faste, frivillige løbemakker fra Aarhus Motion.

De fem løber med 22. august, hvor der er mulighed for fællesskab og få ny motivation til træningen eller genfinde en træningsform, de dyrkede før i tiden.

Én af løberne er Grete Litrup, der deltog i DHL-stafetten for mange år siden. Hun troede egentlig ikke, hun kunne løbe nu – men så tog hun en beslutning:

- Før løb jeg ikke i hverdagen, men det er jo gået godt. Jeg glæder mig hver gang inden træning, når jeg vågner om morgenen og tænker ’juhuu’. Der er ikke de store forventninger til os, så vi kommer som vi er, og har det godt sammen, siger Grete Litrup.

Demensvenlig by
Aarhus Kommune har i flere år arbejdet på at blive en demensvenlig by, hvor kommunen sammen med byen skaber plads og aktiviteter for mennesker med demens. Rådmand Jette Skive mener da også, at initiativet er et godt skridt på vejen – et skridt, så borgerne kan mødes om interessen, fremfor sygdom.

- Mange mærker desværre den voldsomme konsekvens af en demenssygdom, enten på egen krop eller som pårørende. Sygdommen kan sætte begrænsninger for, hvad du kan i byen – men med et løbehold til DHL-stafetten viser de, at det ikke behøver være sådan. Jeg er så glad for, at Aarhus er en by for alle. Det er utroligt dejligt at se alle de frivillige hjælpere, som bakker op, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen deltager også i DHL-løbet:

- Vi ser flere og flere danskere med demens, hvilket betyder, at vi må gentænke arrangementer i erhvervs-, kultur- og foreningslivet. Glemmer du, så husker vi – det skal være et løfte. DHL-Stafetten er et glimrende eksempel på, hvordan vi netop kan huske og inddrage mennesker med demens, når der sker noget i byen, siger Nis Peter Nissen, som løber fem runder med deltagerne for at sætte fokus på Huskedagen 21. september, hvor der bliver samlet ind.

I marts mødte løbere og løbemakkere hinanden til en fælles workshop, hvor de satte ord på deres motivation og fandt sammen to og to.

De fem aarhusianere er derfor omgivet af kendte ansigter, når de begiver sig ud på den fem km lange rute i Mindeparken i Aarhus. Desuden er der frivillige, som på dagen uddeler trøjer og henter madpakker til dem. Det betyder, at de kun skal fokusere på dagens oplevelse.

Løbeholdet er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Motion, Aarhus Kommune – Sundhed og Omsorg og Demensfællesskabet Østjylland.