Syv punkter skal sikre en sundere alkoholkultur i Aarhus

Vi hører det ofte. At danske unge har verdensrekord i druk. Aarhus Kommune ønsker at gøre op med den herskende drukkultur blandt børn og unge, som kan have store konsekvenser for den fysiske og mentale sundhed. Byrådet har netop vedtaget en 7-punktsplan, der skal skabe en sundere alkoholkultur.

“Det skal være ok at sige nej til alkohol. Og vi skal også drikke mindre. Mange unge efterspørger fællesskaber, hvor det ikke kun er alkohol, der fylder. Det skal vi lytte til,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg.

7-punktsplanen har fokus på blandt andet at styrke forældreansvaret, skabe alternative fællesskaber og tilbyde ligeværdige alkoholfrie alternativer. Ifølge Aarhus Kommunes ungeprofilundersøgelse 2020/21 har 37 procent af unge på ungdomsuddannelserne sagt nej til at deltage i en hyggeaften eller til en fest, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol.

“At hver tredje ung har sagt nej til at deltage i sammenkomster, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol, fortæller mig meget. For noget tid siden uddelte jeg alkoholfrie øl på et af byens gymnasier, og de unge tog rigtig godt imod det. Jeg tror på, at de unge selv gerne vil gøre op med drukkulturen,” siger Jette Skive.

Byen og de unge tager ansvar

I Danmark er det tilladt at købe alkohol fra man er 16 år. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på alkoholkulturen allerede i folkeskoletiden, påpeger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

“Et nej til alkohol skal ikke være et nej til fællesskabet. Det skal være socialt acceptabelt at takke nej til alkohol, og det valg skal vi hjælpe unge med at træffe. Det er blandt andet derfor, at vi sammen med unge planlægger en sjov og fed sidste skoledag, der inkluderer alle ved ikke at være i alkoholens tegn, siger Thomas Medom, der gerne ser, at grænsen for køb af alkohol hæves til 18 år. I dag kan de unge købe alkohol fra de fylder 16 år.

”Det er veldokumenteret, at lande med højere aldersgrænser for salg af alkohol har færre børn og unge, der drikker. Vi er et af de sidste lande i Europa, hvor det stadig er tilladt at sælge alkohol til unge under 18 år. Men det er altså ikke en naturlov, at man skal drikke som 16-årig. I Aarhus står vi sammen på tværs af byen for at skabe rammerne for en sundere alkoholkultur blandt unge. Men vi har brug for national handling, så vi får hævet aldersgrænsen,” siger Thomas Medom.

Den nye 7-punktsplan er et samarbejde mellem Sundhed og Omsorg, Børn og Unge samt flere af byens aktører. Alt fra uddannelsesinstitutioner, idræts- og kulturforeninger, restauratører, forældre, bryggerier, politiet og selvfølgelig de unge selv har bidraget til planen.

“Jeg er rigtig glad for, at byen endnu engang har samlet sig om sundhedsdagsordenen. Jeg oplever, at de unge selv gerne vil gøre noget, og at de har mange kreative idéer til, hvordan vi går fra en drukkultur til en festkultur. Nattelivet kigger desuden på, hvordan vi får endnu flere alkoholfrie alternativer på menukortet hos barerne og klubberne. Det er dejligt, at alle aktører tager ansvaret på sig, så vi sammen kan sørge for, at vi får et sundt forhold til alkohol,” siger Jette Skive.

7-punktsplanen blev vedtaget i byrådet den 2. december, og nu skal den realiseres rundt i kommunen.


Fakta - De 7 punkter:

• Styrke forældreansvaret
• De unge ved, hvad der virker
• Alternative fællesskaber
• Ligeværdige alkoholfrie alternativer
• Unge lytter til unge
• Strukturelle forandringer
• Opbygge en alliance for en sundere alkoholkultur

 

Syv punkter for en sundere alkoholkultur