Aarhus Teater er landets første demensvenlige teater

Når man har en demenssygdom, kan det være en hjælp, at institutioner som Aarhus Teater er særligt opmærksomme på ens behov. Medarbejderne på Aarhus Teater er blevet klædt på med viden og fået konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer:

- Der skal være plads til alle også i teatret, og forhåbentlig kan flere mennesker fortsat gå i teatret trods en demenssygdom. Undervisningen af medarbejderne giver os en opmærksomhed over for ikke bare mennesker med demens og deres pårørende, men også til alle andre, der har særlige behov, siger Allan Aagaard, direktør, Aarhus Teater.

- Udover undervisningen kigger vi også på, hvordan vores skiltning kan blive endnu bedre, og vi laver særlige rundvisninger for mennesker med demens. Vi håber det bliver taget godt imod, siger Allan Aagaard.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har styrket indsatsen i Aarhus for at skabe en mere demensvenlig by. En lang række ledende personer for institutioner, organisationer og virksomheder er blevet demensambassadører. Flere er også blevet Demensvenner og fået undervisning af medarbejderne – heriblandt ARoS, Kvindemuseet, Sparekassen Kronjylland og Den Gamle By i Aarhus og Musikhuset har en lang række tilbud til mennesker med demens:

- Det er godt gået af Aarhus Teater, at de går så helhjertet ind og skaber flere muligheder for mennesker med demens. Den større bevidsthed og opmærksomhed gør en kæmpe forskel for en masse mennesker og skaber også generelt en endnu mere venlig by, siger rådmand Jette Skive, Sundhed og Omsorg.

Undervisningen af medarbejderne på Aarhus Teater er sket af frivillige demensven-instruktører sat i søen af Alzheimerforeningen, som står bag Demensvenner:

- Tillykke til Aarhus med landets første demensvenlige teater, I var også først med kunstmuseet ARoS. Med en demenssygdom er det så vigtigt at holde sig i gang også mentalt og socialt, og det oplever man, når man går i teatret. Ros til Aarhus Teater for, at de inkluderer og gør livet bedre for mennesker med demens. Alene placering af folk i salen med let ind- og udgang og skiltning har betydning. Skilte viser vej til toilettet, men der er sjældent skiltning, der viser vej tilbage til salen igen. Sådan nogle små ting kan gøre en stor forskel, siger Nis P. Nissen, direktør, Alzheimerforeningen.

Om demens

I Danmark lever flere end 80.000 mennesker med en demenssygdom, og der konstateres ca. 7.500 nye tilfælde om året. Demenssygdom er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, og i 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000.