Byen går sammen om en røgfri fremtid

Mange i Aarhus arbejder for en røgfri by og derfor deltager blandt andet Salling Group, Viby Gymnasium, Kræftens Bekæmpelse, Northside Festival og 50 andre deltagere i et morgenmøde onsdag 27. februar kl. 7.45 på Radar.

- Rygning handler jo om vaner og kultur. I Aarhus går vi forrest med alt muligt andet og allerede i 2012 vedtog Aarhus Kommune jo en ny sundhedspolitik, der forbød rygning i arbejdstiden. Det gav et ramaskrig, og andre kommuner mente, at vi var gået for vidt. Men nu er det jo helt almindeligt, og vi er nået langt på meget kort tid ved at tage fat i kulturen om rygning. På en studietur til Island kunne jeg også se, hvor vigtigt det er, at alle borgere står sammen for at forebygge rygning, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Jette Skive har sammen med borgmester Jacob Bundsgaard inviteret til morgenmødet:

- Aarhus Byråd har tilsluttet sig partnerskabet ”Røgfri Fremtid” og arbejder for at børn og unge skal vokse op uden røg, så de kan få et sundt og godt liv uden at blive syge af tobaksrøgen. For rygerne er rygning et privat anliggende, men for samfundet er det et problem, vi skal forholde os til; ikke mindst af hensyn til vores børn og unge – og fordi tobak er en afgørende årsag til social ulighed i sundhed, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Der er mange eksempler på aktører i Aarhus Kommune, som arbejder for at mindske rygning. For eksempel er Viby Gymnasium og kollegiet i Åby røgfrie zoner. Også i Salling Group, som er koncernen bag blandt andet Føtex og Netto, har man skjult tobaksvarerne for at nedbringe salget af cigaretter.