DokkX: Ny udstilling sætter fokus på samspillet mellem kultur, sundhed og teknologi

Hvad nu, hvis man kan få gangbesværede til at gå bedre ved hjælp af rytmisk musik? Eller hvad nu, hvis musikalske sansepuder var et lige så naturligt redskab i plejepersonalets værktøjskasse som en badestol? Det er nogle af de spørgsmål, som den nye udstilling på DokkX, Kulturen sætter strøm til sundheden, søger at sætte spot på. 

Der er et stort potentiale i teknologi inden for kultur- og sundhedsfeltet, og det er særligt med tilgængelighed for øje. På udstillingen vil man kunne få indsigt i, hvordan man med teknologiske løsninger som Virtual Reality, apps og e-deltagelse kan bringe kulturoplevelser til dem, der ikke kan deltage på lige fod med andre. For eksempel på grund af funktionsnedsættelse.

 

Der opstår nye muligheder

“Når kultur, sundhed og teknologi smelter sammen, opstår der nye muligheder. Nye muligheder, til glæde og gavn for os alle sammen, og muligheder, der kan hjælpe nogle af vores mest udsatte medborgere til i at få et bedre liv,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

 

Temaet Kulturen sætter strøm til sundheden er valgt på baggrund af Aarhus Kommunes Kultur og Sundhedsplan, der skal sætte en fælles vision og retning for kultur- og sundhedsfeltet i kommunen. Ifølge rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, er kultur en sundhedsfremmende faktor:

 

“Kultur og sundhed spiller sammen. Gode kulturoplevelser er en bærende del for den mentale sundhed hos mennesker. Og det er med til at sikre fællesskab. Med den teknologi vi har i dag, kan vi sørge for, at kulturoplevelser er tilgængelige for alle,” siger han.

 

Det er vigtigt, at vi hele tiden tænker i nye baner, og at vi udnytter teknologiens muligheder til fulde. Så vi på den måde fremmer sundheden og trivslen hos borgerne
Jette Skive, rådmand Sundhed og Omsorg

 

Teknologi kan være med til at gøre kunst og kultur mere tilgængelig for sårbare og udsatte mennesker. For eksempel ved virtuelle kreativitet og mindfulness-forløb for pårørende til mennesker med demens. Eller rytmisk musik i det rigtige tempo, der hjælper gangbesværede med at genfinde en bedre balance og få en tryggere gang.

 

“Det er vigtigt, at vi hele tiden tænker i nye baner, og at vi udnytter teknologiens muligheder til fulde. Så vi på den måde fremmer sundheden og trivslen hos borgerne,” siger Jette Skive.

 

FAKTA

  • Udstillingen Kulturen sætter strøm til sundheden åbner fredag den 7. maj klokken 11. Grundet corona-restriktioner vil der kun være samlet 25 til åbningen på DokkX, hvor blandt andet Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, og Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice, holder åbningstale.
  • Derudover kan man deltage i åbningen virtuelt over Microsoft Teams, hvor der også vil være en virtuel rundvisning.
  • Udstillingen løber til den 1. oktober 2021.
  • På udstillingen vil man blandt andet kunne opleve et Snoezelrum med lyd og lys, der stimulerer sanserne. Virtual Reality til museumsbesøg og oplevelsesattraktioner. Beroligende naturfilm med musik, som virker stressdæmpende. Apps til at bearbejde søvnbesvær, selvværd, angst mm.