Nyt nationalt symbol skal hjælpe aarhusianere med demens

Det nye demenssymbol kan eksempelvis bæres på tøjet.

Vi skal alle til at lære et nyt symbol at kende. Et symbol, der skal gøre Danmark mere demensvenligt. Det nye demenssymbol vækker glæde hos 61-årige Jens Møller fra Aarhus, der har demens:

“Det er godt, at vi får et landsdækkende symbol, så alle ved, at her har vi et menneske, der er udfordret på visse områder. Hvis man eksempelvis står ved et busstoppested, kan symbolet vise, at man godt kan bruge en hjælpende hånd,” siger han og forklarer, at det er vigtigt, at Danmark får et nationalt symbol:

“Når man bliver ramt af demens, kan man i starten være meget trist og ked af det. Derfor er det vigtigt med åbenhed omkring sygdommen. Det kan symbolet hjælpe med,” siger han. 

Symbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens, pårørende, frivillige og fagfolk - herunder også en række borgere med demens i Aarhus.

 

Vi skal hjælpe vores medmennesker

Demenssymbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, og det er en håndsrækning, der har til formål at vise, at man har demens. Symbolet skal give omverdenen bedre mulighed for at hjælpe og udvise tålmodighed.

”Det er vigtigt, at vi står sammen om at gøre Aarhus rummelig og tryg for alle. I dag gør vi allerede en stor indsats for at skabe et demensvenligt Aarhus, men vi skal også være en by, hvor borgerne som en selvfølge hjælper deres medmennesker, når der er behov for det. Også mennesker med demens – og dét kan symbolet hjælpe med,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Demenssymbolet lanceres i forbindelse med den nationale demensuge i uge 19, hvor flere arrangementer i Aarhus sætter fokus på demens.

 

 

Det er vigtigt, at vi står sammen om at gøre Aarhus rummelig og tryg for alle. I dag gør vi allerede en stor indsats for at skabe et demensvenligt Aarhus, men vi skal også være en by, hvor borgerne som en selvfølge hjælper deres medmennesker, når der er behov for det. Også mennesker med demens – og dét kan symbolet hjælpe med,
Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

 

 

Aarhus som demensvenlig by

I Aarhus Kommune har man siden 2017 lagt sig i selen for at vise vejen til en demensvenlig by. Som et led i den rejse har kommunen blandt andet nedsat et demensambassadørkorps, der har til formål at være med til at skabe en bedre by for mennesker med demens. 

Et par af ambassadørerne er museumsdirektør, Erlend Høyersten, og formidlingsinspektør, Birgit Pedersen, hos ARoS. På det aarhusianske kunstmuseum har man taget flere initiativer til at fremme demensvenlighed. En stor del af personalet har blandt andet været på demenskursus, så medarbejderne er klædt på til, hvordan man kan hjælpe et menneske med demens på den bedst mulige måde. Derudover har museet oprettet et kunstforløb for mennesker med demens, der er særligt udviklet til netop denne målgruppe:

“Vi vil gerne tage del i et demensvenligt samfund, og vi vil gerne medvirke til at højne livskvaliteten for mennesker, der står i en svær periode af deres liv. På museet skaber vi et frirum til tanker, så alt ikke handler om, at man er på vej ind i en grim sygdom,” siger Birgit Pedersen, der bakker op om det nye demenssymbol: 

“Min far led desværre af demens, og han gik fra plejehjemmet flere gange. Jeg er sikker på, at havde han haft et synligt og velkendt symbol, så ville der have været større forståelse for, hvorfor han for eksempel stod lammet midt ude på vejen,” siger hun.

 

Demens kan ramme alle

En anden demensambassadør er Pia Avnsted, områdedirektør i Sparekassen Kronjylland. Hun mener, at erhvervslivet også bærer et ansvar for at være med til at skabe en rummelig og tryg by for mennesker med demens.

“Demens kan ramme alle. Den kan potentielt ramme vores medarbejdere, deres familier eller vores kunder. Derfor føler jeg, at vi har en pligt til at gøre noget for at sætte fokus på demens. Vores ansatte ved, at hvis der kommer et menneske, der virker forvirret eller opfarende, så kan der være tale om et menneske med demens. Og vores ansatte er klædt på til, hvordan de kan håndtere dette. Aarhus er en stor by, og det er vigtigt, at vi skaber en forståelse for, at nogle af vores medborgere går rundt med denne alvorlige sygdom. Og at vi er med til at gøre livet nemmere for dem,” siger Pia Avnsted.

 

FAKTA:

 • Symbolet fås gratis hos DemensHjørnet i Kannikegade 18 og kommer i et kit, hvor der er flere elementer, der kan bruges efter behov – synligt eller mere diskret.
 • Er du interesseret i at vide mere om demens, så udleverer DemensHjørnet informationsmateriale i hele demensugen (uge 19). Her vil der blandt andet være små pjecer om demenssymbolet og pjecer om Demenshjørnet.

 • 90.000 danskere lever med demens, og ca. to millioner danskere over 18 år er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde. Selvom mange danskere har demens inde på livet, er det langt fra alle, der kender til de tidlige stadier af demens, eller som ved, at man godt kan have demens og på mange måder have et liv som alle andre, hvor fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser og en almindelig indkøbstur stadig er en del af hverdagen. 

 • Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

 • Tre simple råd du kan følge, hvis du oplever, at en med demens har behov for hjælp:
  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende 
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

 

Arrangementer i Aarhus i demensugen - uge 19:

Den 11. maj kl. 16.00-17.00: Online oplæg: Har du eller én du kender fået demens?

Kunne du tænke dig at vide mere om, hvad demens er, og hvordan det kan påvirke i hverdagen, så tilbyder Demensfællesskabet Østjylland i samarbejde med Demensvenlig By Aarhus et online oplæg om demens.

Under mottoet ”mere viden – mindre tabu” holder frivillig demensinstruktør Bo Nordby oplæg om demens til alle interesserede. Oplægget foregår online.

Læs mere om arrangementet her: Online: Online: Oplæg - Har du eller én du kender fået demens? Tilmelding ikke nødvendig! (nemtilmeld.dk)

 

Den 11. maj kl. 17.00-19.00:  Invitation til pølsevognsarrangement

Demensfællesskabet Østjylland inviterer mennesker med demens og deres pårørende til pølsevognsarrangement, hvor vi fejrer, at Danmark har fået et nyt nationalt demenssymbol. Læs mere og tilmeld dig arrangementet her: Aarhus: Invitation til pølsevognsarrangement tirsdag d. 11. maj (nemtilmeld.dk)