Husker du lugten af madpakken i 50'erne?

Skolepulte og bænke. Lugten af madpakker. Kammeraternes ansigter. En lærer, der slår. En anden, der smiler og gør en forskel. Kærestebreve og kæresterier.

Skuespiller, kok og klovn – alle er de oplevelsesmedarbejdere i Sundhed og Omsorg - klæder sig ud i tøj fra 50’erne og skaber minder hos beboere på 10 plejehjem i Aarhus:

- Det er endnu et bevis på, hvorfor det er vigtigt med oplevelsesmedarbejdere, som skaber aktiviteter for beboerne på plejehjem. Sammen med medarbejdere på plejehjemmene får de skabt nærvær, sjove og hyggelige stunder, og som her fremkaldes minder fra en ungdom i efterkrigstiden, hvor boligerne var små og pengene få, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Kokken Jakob Guldhammer Øllegaard, klovnen Krusemynthe (Benthe Bruun) og skuespiller Marlena Porat har fundet gamle skolerekvisitter, der kan fremkalder skolerekvisitter – skolepulten, skoletasker, spanskrøret, skudsmålsbogen, tavler og grifler, Ole Bole ABC, marmorkugler, hinkesten og stile- og regnehæfter:

- Jeg fortæller en sjov og rørende historie, som foregår på Læssøesgades skole i Aarhus. En historie, der taler til alle sanser, og som får glædestårer frem i nogle af beboernes øjne, siger Marlena Porat.

Bagefter er der snak om skoleminder. De drikker kaffe ved små borde, synger sammen og nyder kokkens kage, bagt efter en to tusinde år gammel opskrift på en romersk honningkage.

Aktiviteter for beboerne på plejehjem har direkte betydning for deres sociale kontakt, stimulerer hukommelsen og styrker erindringer. Det viser en kvalitativ evaluering fra 2018. Beboernes forhold indbyrdes og med medarbejderne bliver styrket, og for nogle beboere er aktiviteter med til at øge selvværdet, når de oplever at have betydning for andre.

Fakta
Næste arrangementer med ”Husker du vor skoletid?” sker 25. oktober og 1. november.