Aarhus kvitter smøgerne

Nogle aarhusianere tager måske ikke imod de traditionelle rygestoptilbud, og derfor er Aarhus Kommune gået sammen med Kræftens Bekæmpelse om et nyt supplerende rygestoptilbud.

Konceptet er afprøvet i andre kommuner med succes, og fordelen er, at rygestop-møderne sker i lokalområderne – det næste halve års tid begynder der tre tilbud i Skødstrup, Tilst og Viby.

- Aarhus skal have en røgfri fremtid, så vi vil ikke nøjes med at gemme tobakken væk eller forbyde rygning. Vi vil også have forskellige tilbud på hylderne til de mange rygere, der ønsker at stoppe. Derfor er jeg glad for det nye samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, hvor vi giver folk lokale rygestoptilbud på en ny måde, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Tre ud af fire rygere ønsker at blive røgfri. Kræftens Bekæmpelse har besluttet, at der også skal være lidt lokkemiddel for rygere, der ønsker at stoppe, og derfor har de fået sponsoreret præmier:

- Vi går efter en røgfri generation i 2030, og derfor er det så vigtigt, at vi prøver alt af. Fordelen ved det nye koncept er også, at man afholder kurset lokalt og at det er tilrettelagt således, at man udvikler en fælleskabsfølelse omkring et fælles projekt. Samtidig har vi fra Kræftens Bekæmpelse fået sponsoreret nogle præmier, som kan bruges til at give et skulderklap til de kommende ex-rygere, siger Lone Bøgely, lokalformand, Kræftens Bekæmpelse.

Hvert Aarhus Kvitter Smøgerne-forløb består af 7 mødegange med inspirerende fællesoplæg for alle deltagerne og rygestoprådgivning i mindre grupper. Oplægsholderne er blandt andet: Tor Fabian-Jessing, stifter af træningsfællesskabet SICK Project med oplægget: Styrken ved at gøre noget i et fællesskab, Maria Norby, sanger med gospelworkshop, Jacob Due, ex-ryger, med oplægget: Hvordan fastholder man motivationen – også når det er svært?

Aarhus Kommunes erfaring fra de traditionelle rygestoptilbud i første halvår af 2019, er at 70 procent var røgfri efter deltagelse i seks møder.

Aarhus Kvitter Smøgerne afholdes i første omgang i tre byer i Aarhus Kommune. Det første forløb begyndte 9. oktober i Skødstrup, hvor der var 35 deltagere. Der begynder også to forløb i henholdsvis Tilst 15. januar 2020 og i Viby 15. april 2020.

Se også Folkesundhed Aarhus andre rygestoptilbud.