Ramt af blodprop: Vigtigt med råd til selvhjælp

Per Holk Nielsen, 72 år, er delvist lam i venstre side efter en blodprop i hjernen, men forsøger at holde sig i gang ved at bruge hjælpemidler. Derfor er han flittig gæst i udstillingen af velfærdsteknologi på DokkX:

- Det er skammeligt, hvis byrådspolitikerne lukker DokkX. Det er vigtigt at være så selvhjulpen som muligt, for hvis man først sætter sig i en kørestol, så sidder man fast, mener Per Holk Nielsen.

- Når jeg for eksempel laver mad og skal røre i gryden med højre hånd, drejer gryden rundt og rundt på komfuret. Jeg kan ikke holde fast i den med min venstre hånd, der er lammet, og er på udkig efter noget, der kan hjælpe med det. Det er rart, at man får uvildig rådgivning på DokkX, for butikker og leverandører skal i sagens natur tjene penge.

En spørgeskemaundersøgelse viser, at 93 procent får ny viden, når de besøger DokkX. Jo hurtigere man kommer i gang med at bruge velfærdsteknologi og hjælpemidler, jo bedre er det, fortæller Kirsten Rud Bentholm, der er leder af DokkX:

- Vi har utroligt mange besøgende på DokkX, som får en WAUW oplevelse, og det som flest spørger om som det første, det er: Hvor kan jeg købe den her. Udstillingen er en øjenåbner for, hvad små og store hjælpemidler kan gøre af forskel i dagligdagen. Det skaber værdighed for mange, når du er mere selvhjulpen, siger Kirsten Rud Bentholm.

Nogle af de populære produkter på DokkX er en sammenklappelig el-scooter, som er udviklet til at tage med på flyrejser. Hvis du er gangbesværet, kan du stadig tage ud og rejse. Noget er cremepåføreren som gør, at du selv kan smøre dig ind på ryggen, hvis du har eksem.

- En rollator er heller ikke længere blot en rollator. Vi har én i udstillingen som kan laves om til en transportstol eller kørestol, når der er behov for et hvil. På den måde kan du deltage i aktiviteter og få noget træning ind, når du tager til et arrangement. Det er meget bedre for fysikken, end at opgive at gå og overgive sig til en kørestol, siger Kirsten Rud Bentholm.

Citater fra undersøgelsen:
”Udstillingen om velfærdsteknologi ændrede min forestillinger totalt. Takket være den venlige og kompetente rundviser har jeg nu et positivt syn på velfærdsteknologien.”
”Vi har i sinde at bestille hjælpemidler. Vi har set på udstillingen, og fik god hjælp til hvordan.”
”Tak for et godt besøg, ser frem til mere plads til de udstillede hjælpemidler, det fortjener de.”
”Vi vil ønske vores kommune havde lignende tilbud. Fik fantastisk vejledning i udstillingen.”

Vil du vide mere

Fakta
DokkX’s fremtid afgøres med budgetforhandlingerne i Aarhus Kommune i efteråret.
DokkX har rundet 31.000 besøgende på godt to år. I maj i år vandt DokkX en andenplads i EU-konkurrence Silver Economy Awards i kategorien offentlig service målrettet ældre. Forbrugerrådet Tænk har testet fx robotstøvsugere, men har ingen planer om hverken at teste eller rådgive om velfærdsteknologi og hjælpemidler, fortæller Forbrugerrådets pressechef.