Alle skal have lige adgang til foreningslivet

Det er altid svært at starte op på noget nyt alene. Skal man være omklædt? De andre er sikkert i meget bedre form end mig. Hvor er indgangsdøren til hallen? Kan jeg overhovedet finde ud af det her? Det første skridt er oftest det sværeste, når vi skal starte op i et nyt, aktivt foreningsfællesskab. 

Nu er det muligt for aarhusianere at få hjælp til at finde vej til den rette idrætsforening og en god start i foreningslivet. I samarbejde med NGO-organisationen Social Sundhed arbejder Sundhed og Omsorg for at støtte flere aarhusianere, som at forskellige årsager oplever, at det er svært at starte op på egen hånd. 

“Vi ved, at det giver mening, når mennesker mødes og bevæger sig sammen. Vi ser, at det giver en fantastisk forskel i deres hverdag, for de borgere vi får halet ind og får med i aktive fællesskaber, og det er det, vi synes, er vigtigt,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. 

Skal vi følges ad? 

Hos Social Sundhed hjælper frivillige foreningsbrobyggere mennesker med at finde det rigtige foreningstilbud for den enkelte og med at navigere i foreningslivet; fra at finde svar på praktiske spørgsmål som indmeldelse og transport, til at følges ad i den første tid, så opstarten bliver tryg. 

"Vi oplever ofte, at det for mange er en stor tryghed at følges med en brobygger, som har styr på det praktiske. Samtidig er brobyggeren et kendt ansigt på et hold fyldt med fremmede, og de fleste kan nok nikke genkendende til, at det er lettere at være to. Derfor er brobyggeren med til aktiviteterne i opstartsfasen, indtil man føler sig tilpas med at komme på egen hånd,” siger Ditte Marie Tolsgaard, koordinator i Social Sundhed. 

Aarhus er first movers med aktivitetspas til voksne 

For nogle er udgiften til kontingent en stopklods, som holder dem fra foreningslivet. Som den første kommune i landet giver Aarhus Kommune derfor aktivitetspas til voksne aarhusianere, der har været i et kommunalt sundhedsforløb, og som har svært ved at finde økonomien til at betale kontingent til en fritids- eller idrætsforening, så alle kan dyrke den aktivitet, de ønsker. 

“Der er aarhusianere, som har svært ved at få råd til at være med i en forening, men ofte er det dem, der har mest brug for det, som fællesskabet kan tilbyde. Foreningslivet må ikke kun være for dem, som har råd til at betale ved kasse ét, så derfor skal vi gøre vores, for at alle får lige muligheder for at leve et aktivt liv,” siger Jette Skive. 

I den anden ende står foreningsudviklere som samarbejder med aarhusianske foreninger, så de står styrket til at tage imod og engagere de aarhusianere, som ikke før har været en del af foreningslivet. 

Fakta 

  • I Aarhus er der over 1200 folkeoplysende foreninger. 
  • Aarhusianere, som har været i et sundhedsforløb i Sundhed og Omsorg, og hvor økonomien ikke rækker til et foreningskontingent, kan få tildelt et aktivitetspas til en værdi af 1.000 kr., som helt eller delvist dækker udgifterne til foreningskontingent. 

Kontakt 

Tue Germundsson, presseansvarlig i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, tlf. 41 85 90 54 

Ditte Marie Tolsgaard, koordinator i Social Sundhed, tlf. 91 55 06 36