Stærkt samarbejde har fået flere ældre til at svede

Snørebåndene bliver snøret og træningstøjet fundet frem hos et stødt stigende antal aarhusianere over 60 år. Det får smilene frem hos Aarhus Kommune, DGI og DIF der i regi af “Bevæg dig for livet – senior” siden 2016 har arbejdet for at øge antallet af aktive seniorer.  

“Vi er rigtig glade for samarbejdet med DGI og DIF, for vi kan jo se, at resultaterne er stærkere, når vi arbejder sammen. Se bare de mange selvorganiserede gå-fællesskaber, der springer frem rundt om i hele byen. Det er frugterne af vores arbejde med at uddanne og motivere flere til at blive gå-værter og starte egne fællesskaber i deres lokalområde,” siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. 

Den stigende interesse for at motionere sammen med andre er mærkbar hos aarhusianere over 60 år, hvor medlemstilvæksten i de aarhusianske idrætsforeninger på bare tre år er steget med mere end 22 %. Succesen skyldes særligt en række initiativer målrettet seniorer som “Idræt i dagtimerne” og etableringen af selvtrænerforeninger på byens lokalcentre, der i dag tæller over 5000 medlemmer rundt om i Aarhus. 

Alligevel vil Aarhus Kommune, DGI og DIF arbejde for, at endnu flere får sved på panden. Et forsat stærkt samarbejde skal derfor nu sikre flere foreninger og aktive fællesskaber for både børn og voksne. Overskriften for det nye samarbejde “Bevæg dig for livet – Aarhus” er fællesskaber og lighed i sundhed for alle. Derfor er parterne gået sammen om et nyt initiativ, der skal styrke idrætsdeltagelsen i Frydenlund, blandt andet ved at understøtte at flere foreninger og tilbud opstår. 

“Vi møder mange på vores sundhedsforløb i Folkesundhed Aarhus i Frydenlund, som ikke aner hvor de skal finde nye, aktive fællesskaber, når deres forløb hos os slutter. For der er simpelthen ikke nok foreninger og tilbud til alle i området,” siger Jette Skive. 

Flere frivillige ildsjæle og fællesskaber 

Over de næste tre år er det ambitionen, at forsat flere aarhusianere bliver medlem af en idrætsforening eller motionsfællesskab, og at flere foreninger har mod på og lyst til at etablere nye aktiviteter og byde aarhusianerne indenfor. 

”I DGI har vi store forventninger til indsatsen i Frydenlund. Vores arbejde med foreningsudviklere i BMI og TMG har allerede vist, at en investering i idræts- og foreningslivet er fundamental for et velfungerende lokalsamfund. Derfor er troen på vores fælles indsats sammen med Aarhus Kommune i Frydenlund stor, da det kan flytte både folkesundheden og foreningslivet i en positiv retning,” siger Torben Märcher, formand for DGI Østjylland. Han bakkes op af Hans Natorp, formand i DIF: 

”Som landets næststørste by er Aarhus en stor og vigtig visionskommune i Bevæg dig for livet-samarbejdet. Der er allerede mange stærke foreninger i Aarhus, og vi glæder os til at bidrage endnu mere til udviklingen af foreningsidrætten i byen fremover. For der er et stort potentiale, og vi og kommunen har et fælles mål om, at mange flere skal være en del af foreningslivet”, siger Hans Natorp, formand i DIF. 

FAKTA 

  • Siden 2016 har Aarhus Kommune, DGI og DIF under “Bevæg dig for livet – senior” arbejdet for at øge antallet af aktive aarhusianere over 60 år. 
  • Fra 2016-2019 er medlemstilvæksten af voksne over 60 år i de aarhusianske idrætsforeninger steget fra 21.060 til 25.815 medlemmer. 
  • Aarhus Kommune, DGI og DIF udvider samarbejdet med visionsaftalen “Bevæg dig for livet – Aarhus”, som løber fra 2019 til 2024. Her er målet at øge andelen af fysisk aktive aarhusianere fra 76 % til 80 %, samt at øge foreningsaktive aarhusianere fra 41 % til 45 %. 
  • I uge 36 sætter “Bevæg dig for livet – Aarhus" ekstra fokus på foreningslivet og inspirerer alle til at være med. Bliv inspireret af Aarhus’ fem rådmænd og borgmesteren her: De fem rådmænd og borgmesteren fortæller (aarhus.dk). 
  • Læs mere om “Idræt i dagtimerne”"Idræt om dagen" - Projekter med DGI 
  • Læs mere om selvtræning for seniorer i Aarhus: Selvtræning (aarhus.dk)