Serpentinertunnelen får nyt liv med intelligent lys

Første etape af Supercykelstien, som forbinder midtbyen med det nord-vestlige Aarhus, er nu komplet. Derfor får en af de vigtigste passager på ruten nu også en overhaling, der skal fremme aktiviteten.

Med projektet afprøver vi hvordan vi via moderne armaturteknologi og sensorsystemer, som efterhånden er blevet ganske billige og driftssikre, kan højne trygheden markant. Samtidig gør vi tunnelen mere vedkommende og interessant at færdes igennem
Thomas Mee, projektleder på Lys På Aarhus.

Et kerneelement i renoveringen er udviklingen og integrationen af et sensorsystem, der er sammensat med øje for den enkelte trafikant.

Bevægelsesradaren opfanger trafikantens hastighed, som oversættes til en personlig impuls i lyset. Lyssensorerne vil måle lysindfaldet og justere tunnelens lys herefter, så trafikanterne ikke oplever den synsmæssige ubalance, der kan opstå, når man for eksempel bevæger sig fra skarpt lys ind i en tunnel. Sensoren vil samtidig kunne spare på tunnelens energiforbrug, ved at dæmpe hele anlægget efter behov, når lyset udenfor tunnelen er mindre skarpt.

Lydsensorerne i tunnelen vil bl.a. kunne udløse reaktioner i lyset, som trafikanterne kan afprøve på mere legende vis. Dertil har de en vigtig funktion i at styrke trygheden, da anlæggets lysintensitet vil styrkes kortvarigt, hvis de opfanger høje lyde som f.eks. råb.

Sidst men ikke mindst vil en vindsensor bidrage til en mere vedkommende oplevelse for den enkelte trafikant, når vinden på subtil vis gengives 1:1 i en dynamisk puls ned gennem tunnelen i vindens retning.

Tunnelens nye udtryk er designet af aarhusianske Moto Muto ApS, som vandt opgaven bl.a. på baggrund af deres beviste erfaring indenfor sensorpåvirket og interaktiv belysning.

Serpentinertunnelen vil fungere som pilotprojekt for en bredere implementering af innova-tiv belysningsteknologi i Aarhus Kommune.

Andre realiserede projektet i Lys På Aarhus kan findes på http://www.aarhus.dk/lyspaa-aarhus

Indvielse

https://www.facebook.com/events/246638209550510/
Til dette event d. 8. marts aktiverer vi anlægget, og der vil være taler fra parterne bag om bl.a. de tekniske detaljer for anlægget, samt hvordan dette har relevans til Supercykelstien. Til indvielsen vil der være en helt ekstraordinær demonstration af lysets muligheder, gennem CR Hougaard som vil interagere musisk med anlægget.
Der vil være gratis kaffe eller kakao fra Klubhæftets Kaffebar som også er med til fejringen.

Yderligere information

Thomas Mee, Projektleder på Lys På Aarhus
Mail: thtm@aarhus.dk Telefon: 41 87 35 50