Aarhus skal være Nordens reneste by

Visionen er klar, men vejen dertil er lang og fyldt med cigaretskodder og tomme pizzabakker. Faktum er, at der, trods mange målrettede indsatser, stadig er mange, der ikke rammer byens skraldespande. Derfor har Aarhus City Forening og Aarhus Kommune taget initiativ til et nyt samarbejde.

”Vi skal tænke nyt og turde gå nye veje. Vores udfordringer med affald i byen løses kun, hvis vi forener vores kræfter. Vi skal have skabt nogle varige holdnings- og adfærdsændringer i forhold til affald. Derfor er det fantastisk, at byens aktører nu går sammen om at prøve at løse problemerne med affald,”
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

På et opstartsmøde den 29. januar 2019 blev initiativet bakket op af en række relevante aktører fra det aarhusianske erhvervs- og byliv. Første delmål i processen bliver en udstilling i forbindelse med by-eventen Verdensbilleder d. 31. maj – 1. juni 2019, som Aarhus City Forening står bag. Verdensbilleder har FN’s 17 verdensmål som tema i 2019, og udstillingen skal bruges til at skabe en bredere dialog med byens borgere omkring udfordringerne med affald i Aarhus.

”Vi skal gøre op med den klassiske rollefordeling, og sætte helt nye standarder for samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og byens borgere. Derfor skal vi også gå til denne opgave med den størst mulige mængde kreativitet og innovation. Så vi i fællesskab kan gøre Aarhus til Nordens reneste by,”
Claus T. Bech, direktør for Aarhus City Forening og medinitiativtager til samarbejdet.

Fakta
• I sommeren 2017 indsamlede Teknik og Miljø 79 ton affald fra affaldsstativer, gader og torve. Det tal steg til over 100 ton i 2018.

• Der blev i 2018 brugt ca. 10,6 mio. kr. på renholdelse af midtbyen (opsamling af affald på gader og i parker, tømning af skraldespande samt fejning).

• 88 pct. af borgerne i Aarhus Kommune er i 2018 enige eller meget enige i, at af-faldsmængden er et stigende problem i Aarhus.

• Borgerne oplever især, at fastfoodemballage og cigaretskod er særligt generende typer af affald.